+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Balatont ábrázoló festményt kapott a Balatoni Múzeum
2020. július 31. péntek 16:36 - Keszthely
Balatont ábrázoló festményt kapott a Balatoni Múzeum
Új festménnyel gazdagodott a Balatoni Múzeum képzőművészeti gyűjteménye. A Basch Árpád képet egy orosz műgyűjtő adományozta az intézménynek. Dubitskiy Dimitry évek óta hazánkban él, és fontosnak tartja, hogy felkutassa a magyar képzőművészeti alkotásokat, és azokat elérhetővé tegye a nagyközönség számára.

Basch Árpád festménye a viharos Balatont ábrázolja. A Balatoni Múzeumnak ez az első Basch képe, így nagy örömmel fogadták a nagylelkű felajánlást. Dubitskiy Dimitry műgyűjtő több mint 4 éve foglalkozik a magyar alkotások felkutatásával. Elmondta, sok festmény van magángyűjteményekben vagy galériákban a világ számos pontján.          

„Tavaly az az ötletem támadt, hogy csináljak egy projektet Hazatérés címmel. Ez az én projektem, amelyik a magyar művészek alkotásainak hazatérésével foglalkozik. Ezeket a festményeket mindenféle aukción vásárolom, sokszor online aukción. Nem tudom miért, de olyan érzésem van, hogy ez az én dolgom, hogy ezzel kell foglalkoznom, mert úgy gondolom, hogy jobb lenne, ha sok ember itt, Magyarországon, magyarok és a turisták látnák ezeket a festményeket.” - mondta a műgyűjtő.

Basch Árpád festményét egy aukción vásárolta a műgyűjtő, és az Egyesült Királyságból került a Balatoni Múzeumba. A kép magángyűjteményben volt a Steiner-Milhofer családnál, akik jól ismerték a festőt. Az ő tulajdonukban több más alkotás is található a művésztől. A Balatoni Múzeum munkatársai azt mondják, a kép jól illeszkedik a gyűjteménybe.

„Mit is jelent, hogy a Balaton ábrázolásai? Jelenti ez azoknak a művészeknek a műveit, akik távolabbi országrészekből, esetleg külföldről eljutva a Balatonhoz azt valamilyen formában, valamilyen technikával ábrázolják. A Balaton változatos természeti jelenségei közül megragadva valamit. Lehetnek itt egész hagyatékok, de lehetnek kiragadva ezeknek a művészeknek az életművéből egy-egy mű, festmény, metszet, grafika is szóba jöhet, amiket szívesen szerzünk meg.” - tájékoztatott Haász Gabriella, a Balatoni Múzeum történésze.

Basch Árpád festményét a nagyközönség is láthatja az ősszel a hónap műtárgya sorozat keretein belül. A jövőben pedig egy tárlatot is terveznek, ahol az ajándékozó tulajdonában lévő festményeket állítanák ki a múzeumban.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egyre növekszik Európa szerte és hazánkban is a koronavírus fertőzöttek száma. Tartsuk be a szabályokat!
 
A Police Café program keretein belül tanácsokat adtak a hatóságok az érdeklődőknek.
 
Fafaragással és hímzéssel foglalkoztak a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány táborában.
 
Nyáron mutatja legszebb arcát a keszthelyi zsinagóga mellett elterülő, egyedülálló biblikus kert.
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó