+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / M76: bő egy hónap múlva használható lesz az út
2020. július 31. péntek 15:40 - Balatonszentgyörgy-Hollád
M76: bő egy hónap múlva használható lesz az út
Jelentős dátum július 31-e az M76-os gyorsforgalmi út építése szempontjából. A mai napon zárul ugyanis a projekt első ütemének építkezése. Augusztus 1-től már csak apróbb javítások várhatók, ezzel együtt a hatósági engedélyeztetési folyamat is kezdetét veszi.

A két ütemben zajló építkezés annyira előrehaladott állapotban van, hogy a második ütem egy része is elkészült már. Ez az útszakasz egyelőre nem lesz átadva a forgalomnak, a tervek szerint 2022. első negyedévében vehetik birtokba a közlekedők.

Az első ütem gyakorlatilag készen van, már csak az út környezetében dolgoznak a munkások. Itt egy étteremhez vezető utat aszfaltoznak éppen. Balatonszentgyörgy mellett kettő körforgalmat építettek, ezeken keresztül lehet fel- vagy lehajtani az M76-os gyorsforgalmi útról. Ezen a ponton betontuskókkal zárják le a második ütemben készülő részeket; csak Hollád felé, az M7-es irányába lehet majd közlekedni. Balatonszentgyörgynél elkészült a 366 méter hosszú híd is, ám ez a szakasz csak a második ütem átadásával lesz majd járható.

Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szóvivője elmondta: "Látványos volt ugye a munkavégzésnek az a fázisa, amit igazából a hidász szakma egyik meghatározó eseményének neveznek. A balatonszentgyörgyi csomópontnál van egy nagyon jelentős műtárgy, és ennek a hordó gurítására került sor, nem is olyan régen. Ez is tulajdonképpen a befejező munkáknak a része. Ez is azt mutatja, hogy hamarosan forgalom alá kerülhet ez az 5,6 km-es szakasz, és a közlekedők 110 km/h sebességgel, gyorsabban és biztonságosabban használhatják ezt az utat majd."

Az említett 5,6 km hosszú útszakasz Balatonszentgyörgy és a holládi csomópont között van. Ez egy 2x2 sávos, 20,5 méter koronaszélességű gyorsforgalmi út, amelynek köszönhetően nem kell majd a korábbi, Battyánpusztán keresztül vezető, rossz minőségű utat használni. Az út felett két ponton vadátjárót is építettek, valamint a téglagyár közelében egy kis forgalmú utat felüljáróra vezettek. A közlekedés itt már korábban megindult. Az M76-os út mellett a befejező munkálatok zajlanak.

"Ezek a befejező munkálatok, ezek szalagkorlát építéseket jelentenek, a vadvédő kerítésnek a kiépítését, burkolati jeleknek a felfestését, illetve a tábláknak a kihelyezését. Hogyha ezek a munkálatok megvannak, akkor utána elkezdődnek a különböző hatósági eljárások, amik ahhoz szükségesek, hogy majd forgalom alá lehessen helyezni ezt az útszakaszt. Jelen pillanatban úgy tervezzük, hogy szeptemberben fog megtörténni, pontos időpontot még az átadóról nem tudunk mondani" - tette hozzá a NIF szóvivője.

Déli irányba haladva már elkészült az a körforgalom, amely az M76-os utat köti össze az M7-es autópályával és a 7-es főúttal. Ennek az útszakasznak az előnye igazából a második ütem átadása után válik nyilvánvalóvá. A településeken áthaladó forgalom csökkenése azonban már szeptembertől érezhető lesz. Az útszakasz valószínűleg fizetős lesz, ám a gyakorlat szerint ennek bevezetése a jövő évtől várható.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
 
A járványhelyzet miatt a MOHOSZ megtiltotta az este 7 és reggel 5 óra közötti horgászatot.
 
A Keszthelyi Kórház nyugalmazott radiológus osztályvezető főorvosa 73 évet élt.
 
A pandémia ellenére sem változtak a vásárlási szokások a keszthelyi piacon.
 
A 12 méteres fenyőt a Bakonyerdő ajánlotta fel, a fát szerdán délelőtt állították fel a Fő téren.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár