+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Online zajlik a 10. MŰSZAK
2020. július 20. hétfő 15:57 - Cserszegtomaj
Online zajlik a 10. MŰSZAK
Idén rendhagyó módon, virtuálisan nyitotta meg kapuit a MŰSZAK. A Művészek Szabad Alkotóközösségének telepére nem csak itthonról, hanem külföldről is érkeznek résztvevők, a járványhelyzet miatt azonban a szervezők úgy döntöttek, hogy nem fogadnak alkotókat cserszegtomaji kertjükben. Ettől függetlenül készült egy nyitókiállítás, és az interneten keresztül lehetőség van megmutatni a műveket.

Basilides Sándor az idei témája a jubiláló MŰSZAK-nak. Az alkotótelepen rendszeresen résztvevő Basilides Bálint nagybátyja élete egy részét Balatonalmádiban töltötte. Ugyan festményein számos téma megjelenik – így például portrék vagy az első világháború utáni Magyarország mindennapjai – több kép is mesél a Balatonról. A cserszegtomaji alkotótelepre lánya, Basilides Alíz adott kölcsön képeket, a festőre és a tőle kapott ajándékra pedig unokaöccse, Bálint emlékezett.

„Születésemkor kaptam egy ilyen történelmi képet. Persze gyerekként nem tudtam annyira értékelni. Az ágyam fölött lógott gyerekkoromban, és ezen a képen Mátyás király vonul be a budai várba. A vár falán vannak emberek, akiknek nem lehet igazán látni az arcukat. nekem ezek valahogy jó társak voltak és velük beszélgettem némán.” - tájékoztatott Basilides Bálint festőművész.

A Művészek Szabad Alkotóközösségének elmúlt évtizedét Cséby Géza irodalomtörténész méltatta. Az idei évben rendhagyó alkotótelepre kerül sor Takács Ferdinánd és Szencz Lívia kertjében. A koronavírus járvány miatt ugyanis a szervezők úgy döntöttek, hogy online bonyolítják a programot. Így a megnyitót is a közösségi oldalon követhették az érdeklődők és a művészek is az interneten keresztül mutathatják meg az alkotásaikat Az alapító Takács Ferdinánd szerint az elmúlt tíz évben nagy népszerűséget szerzett a kulturális piknik.

„A mi törekvéseink valahol találkoznak a közönségnek és a  művészetkedvelőknek az igényével is. Ha visszatekintünk, akkor egy-egy évben összeadjuk az összlétszámot a nyitókiállítás, az akciófestés-irodalomest és a zárókiállításon több mint kétszáz ember megfordul itt a mi kis kertünkben, és ők mind jó érzéssel mennek el innen.” - mondta a MŰSZAK alapítója.

Az idei évben elmarad az akciófestés is, helyette egy összefoglaló kisfilmet láthatnak az érdeklődők, amely az elmúlt 10 év művésztelepeit mutatja be. A szervezők elmondták, nagy erőkkel, meglepetésekkel készültek a 10. MŰSZAK-ra. A terveket ugyan nem sikerül megvalósítani, de nagy öröm, hogy virtuális formában lehetőség van megszervezni az alkotótelepet.        

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó