+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A kármeliták védőasszonyát ünnepelték
2020. július 20. hétfő 11:11 - Keszthely
A kármeliták védőasszonyát ünnepelték
A hétvégén tartották a kármeliták védasszonyának, Kármelhegyi Boldogasszonynak az ünnepét. A Kis Szent Teréz-bazilika legnagyobb ünnepét megtisztelte Udvardy György veszprémi érsek. Az egyházmegye főpásztora szentbeszédében arról beszélt, hogy Szűz Márián keresztül, s az ő életében az Isten titka tárul fel előttünk.

Megtelt a Karmelita bazilika Kármelhegyi Boldogasszony búcsújára. A templom legnagyobb ünnepét 1930-tól az itt tevékenykedő kármelita szerzetesek vezették be. Bár 2017-ben a Sarutlan Karmelita Rend átadta a bazilika lelkipásztori ellátását az egyházmegyének, a hagyományokat – így ezt a jeles ünnepet is – azóta is megtartják.

Fülöp István, a plébánia gondnoka: „Ez ugye megőrződött, ez a név is, hogy Kármel. Soha nem azt mondták az emberek, hogy megyünk a templomba, hanem megyünk a Kármelba. Ugye meg van ennek a templomnak is a közössége, megmaradt a lelkükbe ez a szó.”

Hivatalba lépése óta Udvardy György veszprémi érsek első alkalommal látogatott el a Kármelbe. Prédikációjában az egyházmegye főpásztora Szűz Mária személyéről beszélt. Udvardy György úgy fogalmazott, hogy az ő példájában fedezhetjük fel, hogy milyennek ismerjük az Istent. A veszprémi érsek szerint, amikor az egyház összehívja gyermekeit, hogy ünnepeljenek, mindig ajándékot akar adni. Különösen így van ez Kármelhegyi Boldogasszony ünnepét ülve. 

„Hozzuk, a magunk kéréseit, magunk fohászait és megkapjuk az anyai oltalmat, megkapjuk a bátorítást, megkapjuk az útmutatást, megkapjuk azt a segítséget, amivel a mindennapi élet dolgaiban el tudunk igazodni az Atyát jól ismerve, Jézus parancsait felismerve, megtartva és jó döntéseket hozva. Én ezt remélem, én remélem hogy ez az ünnepnek a legnagyobb ajándéka” - nyilatkozta televíziónknak Udvardy György veszprémi érsek.

A mise zárásaként Udvardy György szót ejtett a plébániát érintő személyi változásokról. Az elmúlt évhez képest tíz lelkipásztorral kevesebb szolgál az egyházmegyében, ezért kívánt távolra mutató döntéseket hozni az érsek.  Fodor János plébánost augusztus 1-jei hatállyal a főpásztor felmenti keszthelyi szolgálata alól, helyette Mezei András – a Fő téri plébánia korábbi káplánja – érkezik a Kis Szent Teréz Plébániára.ű

A mise végeztével skapulárés körmenetre indultak a hívek. A skapuláré egy vállruha, melyet a hagyomány szerint Mária angyalok és szentek kíséretében ajándékozott a kármelita rendet alapító Szent Simonnak. A vállruha később ruha alatt hordott kis szövetdarab lett, de egyesek skapuláré érmét is hordtak nyakukban, vagy rózsafüzérükön.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó