+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyen zenéltek a Magyar Rádió Szimfonikusai
2020. július 1. szerda 15:14 - Keszthely
Keszthelyen zenéltek a Magyar Rádió Szimfonikusai
Keszthelyen is fellépett a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a hétvégén. A Zenélő Magyarország szabadtéri koncertsorozat keretén belül 18 helyszínen tudta a közönség hallgatni a klasszikus zenét. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei a koronavírus miatt egyelőre nem tudnak beltéri koncerteket adni, ezért választották azt a lehetőséget, hogy így okoznak örömet az embereknek.

Mozart dallamai is felcsendültek a Zenepavilon mögötti területen a hétvégén. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának nyolc tagja ezekkel a darabokkal készültek Keszthelyre, hogy megörvendeztessék a Balaton-partra látogatókat. A Zenélő Magyarország elnevezésű kezdeményezés során három nap alatt 18 településen tudtak koncertet adni a négy részre osztódott zenészek.

„A muzsikusok ugyanúgy bezárva éltek az elmúlt hónapokban, mint mindenki más. Ők pedig arra szegődtek, hogy együtt muzsikálnak, együtt énekelnek, ezért, amikor hivatalosan bejelentették, hogy vége van a járványveszélynek, abban a pillanatban mi elkezdtünk próbálni. És miután még zárt térben nem lehet igazán szimfonikus és oratórikus műveket előadni, ezért azt találtuk ki, hogy kamaraegyütteseket alakítunk és most ezen a hétvégén 18 hangversenyt adunk.” - mondta el Kovács Géza a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek igazgatója.

A vonós oktett Mozart divertimentója mellett Mendelssohn oktettjét is előadta Keszthelyen. Jól begyakorolt darabokról van szó, hiszen a pandémia alatt mindenki csak egyénileg tudott készülni a jövő koncertjeire. Ezzel nem csak a magyar zenészek voltak így. Kovács Géza igazgató szerint Genfben azonban ebből a helyzetből is megpróbálták kihozni a legjobbat. 

„Van az európai közmédiumoknak egy nagy szervezete egy nagy központtal, EBU-nak hívják, European Broadcasting Union. Ott kezdeményeztek egy Charpentier tedeumot, a dallamot mindenki ismeri, aki az Eurovízió szignálját már hallotta. Az európai rádiózenekarok tagjai otthon a saját stúdióikban és lakásaikban vették fel az egyes szólamokat. Ezt Genfben összekovácsolták, összemixelték és így többmillió rádióhallgató és televíziónéző hallhatta, láthatta ezt a műsort.” - tette hozzá az igazgató.

A zenészek remélik, hogy az őszi bérletes előadásokat már meg tudják tartani zárt térben is. A Zenélő Magyarország programsorozat azonban a sikeren felbuzdulva a mostani hétvégén is folytatódik.

 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus