+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták a keszthelyi könyvtár új épületét
2020. június 18. csütörtök 17:49 - Keszthely
Átadták a keszthelyi könyvtár új épületét
Mintegy 56 millió forintos beruházás valósult meg a Fejér György Városi Könyvtárban. Uniós és önkormányzati támogatásból egy új szárnyat kapott az épület, amely közösségi térként fog funkcionálni a jövőben. Mindemellett a könyvtár ismét megnyitja kapuit, egyelőre azonban csak kölcsönzésre van lehetőség, az olvasóterem és az informatikai részleg a járványügyi szabályok miatt egyelőre nem használható.

Új szárnnyal bővült a Fejér György Városi Könyvtár. Az uniós projektből és önkormányzati támogatásból megvalósult beruházással egy többfunkciós közösségi tér jött létre Keszthelyen. Az új épületben lehetőség nyílik diákok fogadására, de a felnőttek számára is kínál opciókat az új szárny.

Az épületrészt sajtótájékoztató keretein belül adták át csütörtökön. Az eseményen Manninger Jenő elmondta, több nehézséggel is szembesültek a kivitelezés során, de nagy öröm, hogy elkészült az épület. Hangsúlyozta, a könyvtár egy fontos helyszín az idős és a fiatal korosztály számára is.          

„Ma is van funkciója a könyvtárnak a város közösségi és kulturális életében. Így van ez Keszthelyen is és Keszthely különösen sokat tesz azért, hogy fejlessze a közösségi életet, a kultúrát. Ilyen kis apró lépésekkel, amelyek összegben nem is olyan aprók, mert egy ilyen kis épületnek a megvalósítása is ma már nagyon sokba kerül, és elég sok bonyodalommal jár, de sikerült és van egy újabb közösségi hely.” - tájékoztatott a térség országgyűlési képviselője.

A Fejér György Városi Könyvtár közel 50 millió forintot nyert a beruházás megvalósítására. Ehhez Keszthely önkormányzata közel 6 millió forint többlettámogatást nyújtott. A projekt keretein belül felépült egy 40 négyzetméteres épület, oktatási és közösségi funkciókhoz illeszkedő bútorokat, valamint több informatikai és audiovizuális berendezést szereztek be. Nagy Bálint, Keszthely polgármestere elmondta, nagy igény van a városban a kulturális közösségi terekre.           

„Keszthely egy kulturális központ, és nekünk az is a célunk, hogy Keszthely valóban egy kulturális központ legyen. A kulturális életnek az egyik nem csak szimbolikus létesítménye a települések életében egy könyvtár. Ezért fontos, hogy ne csak egy épület legyen, hanem valóban olyan funkcióval és tartalommal legyen megtöltve, amire azt tudom mondani, hogy Keszthelyen az elmúlt hosszú évek tapasztalatai alapján is azt tudom mondani, hogy nagy igény van.” - emelte ki Keszthely polgármestere.

Az új épület 25 fő befogadására alkalmas. A könyvtár tervei szerint a méltán népszerű szavalóversenyek is helyet kapnának itt, de a különböző klubok és civil szervezetek is használhatják majd. Emellett rendhagyó tanórákat és számos más programot is szerveznek majd itt a jövőben. Az érdeklődőknek lehetőséget biztosítanak arra is, hogy kibéreljék az épületet.

„Rengeteg technikai eszközt szereztünk be, ezért modern eszközök okos használatának az oktatása is meg fog valósulni. Felnőtteknek természetesen és gyermekeknek is ugyanúgy ez egy nagyon jó kikapcsolódási helyszín lesz térbútorokkal és a célbútorzattal. Ezenfelül még tervezzük azt, hogy civil szervezetek itt tarthatják majd a kis összejöveteleiket.” - mondta Szabóné Mikla Éva, a Fejér György Városi Könyvtár megbízott igazgatója.

Az új épületet egyelőre még nem lehet használni a járványügyi szabályok miatt. A könyvtár azonban pénteken megnyitja a kapuit. Az intézményben jelenleg csak kölcsönzésre van lehetőség keddtől péntekig reggel 10-től délután 5 óráig. Az olvasóterem és az informatikai részleg egyelőre nem használható. A felnőtt könyvtárban egyszerre 20, a gyermekkönyvtárban 10 fő legfeljebb 15 percig tartózkodhat. Maszk használata és a 1,5 méteres távolság betartása kötelező. Emellett lehetőség van könyvcsomagok megrendelésére, ezt a könyvtár munkatársai összekészítik, ezeket három munkanapig lehet átvenni.

Regman Karola - Keszthelyi TV            

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus