Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A lakosságot is bevonják a trianoni megemlékezésbe
2020. máj. 28. csütörtök | Keszthely
A lakosságot is bevonják a trianoni megemlékezésbe
Nagymagyarország installációval, kisfilmmel és 100 másodperces harangszóval tiszteleg Keszthely a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója előtt. Nagy Bálint csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, nagyszabású rendezvényt terveztek a jubileumra, a járvány miatt azonban ezt nem lehet megtartani. Ugyanakkor fontos, hogy a lehetőségekhez mérten bevonják a keszthelyi iskolákat és a város lakosait is a megemlékezésbe – tette hozzá a polgármester.

Wass Albert Üzenet haza című versét szavalják a keszthelyi általános és középiskolák diákjai. Keszthely Város Önkormányzata egy kisfilmet készít a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára, többek között ezzel tisztelegnek a jubileum előtt. A városvezetés számára fontos volt, hogy az oktatási intézményeket bevonják a megemlékezésbe, ezt azonban a járványhelyzet miatt jelenleg ilyen formában tudják megtenni.

Csütörtökön délelőtt a Polgármesteri Hivatalban Nagy Bálint elmondta, nagyszabású rendezvénnyel készültek a jubileumra, ennek megtartását azonban a kialakult helyzet lehetetlenné teszi. Ugyanakkor a járvány ellenére sem történhet meg az, hogy ne emlékezzünk meg a szerződés aláírásáról – hangsúlyozta a polgármester.

„A Trianon 100. évfordulójával kapcsolatos megemlékezés az nem egy olyan esemény, amit törölni lehet, ha van koronavírus, ha nincs. Nyilván alkalmazkodni kell ehhez a helyzethez. Bár az eredeti terveink év elejétől egy komoly megemlékezésre készültünk, ahol iskolavárosként szerettük volna az iskolákat bevonni, a keszthelyieket minél szélesebb körben bevonni és olyan minőségi programokat csinálni, ami azt gondolom, egy ilyen neves megemlékezés alkalmával mindenképpen kell, hogy legyen.” - tájékoztatott a polgármester.

Nagy Bálint hozzátette, ugyan a kormány rendelete értelmében rendezvényeket továbbra sem lehet tartani, az önkormányzat szeretné bevonni a keszthelyieket a megemlékezésbe. A Fő térnek a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom előtt lévő szakaszán egy Nagymagyarország installációt készítenek a Goldmark Károly Művelődési Központtal közösen, ennek megalkotására hívják és várják a lakosságot.

„Fontosnak tartom azt, hogy minél több keszthelyi ember a Trianon 100. évi megemlékezésén. Éppen ezért reggel 9 órától 19 óráig, tehát este 7 óráig arra hívom a keszthelyieket és arra kérem a keszthelyieket, hogy jöjjenek ki a Fő térre ebben a 10 órás intervallumban. A munkatársaink reggeltől estig mécsesekkel fogják őket várni és mindenki fog kapni egy-egy mécsest, amit előre kijelölt helyen el tud majd helyezni.” - emelte ki Nagy Bálint.

Keszthely városa több mint 600 mécsessel készül az eseményre, amelyeket este meggyújtanak és drónfelvételek segítségével mutatják meg a lakosságnak az elkészült installációt. A kisfilm június 5-én lesz látható televíziónkban. Emellett június negyedikén délután fél 5-kor megszólalnak a keszthelyi templomok harangjai csatlakozva ezzel az országos kezdeményezéshez. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2020. jún. 4. csütörtök 17:25 | Keszthely
Néptáncegyüttesek és szólótáncosok is töltöttek fel videókat a kezdeményezéshez.
| 2020. jún. 4. csütörtök 17:24 | Keszthely
Nagymagyarország installációval és harangszóval emlékezett a gyászba öltözött Keszthely.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A zsinagógánál felelevenítették a holokauszt borzalmait és kádist mondtak a résztvevők július első hétvégéjén.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
104 éve írták alá a trianoni békediktátumot, az évfordulón megszólaltak a keszthelyi harangok.
| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Keszthely
Harmadszorra szervezett programot a Keszthelyi Nemzeti Kör.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.