+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fókuszban az ipari tanulók foglalkoztatása
2018. március 9. péntek 15:09 - Keszthely
Fókuszban az ipari tanulók foglalkoztatása
Az idei évtől érvénybe lépő törvényi változásokról és az aktuális pályázati lehetőségekről is tájékozódhattak a helyi és környékbeli vállalkozók. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Balaton Színházban tartott fórumot, amelynek kiemelt témája volt az ipari tanulók foglalkoztatása.

Nem csak a tanév alatt, hanem a nyári időszakban is számos vállalkozás foglalkoztat szakgimnáziumi és szakközépiskolai tanulókat. A diákok ezzel teljesíthetik a nyári, összefüggő gyakorlati idejüket, a vállalkozások pedig számos kedvezményt vehetnek igénybe. A foglalkoztatást szabályozó törvény azonban évről évre változik, ezért fontos, hogy a cégek képviselői tájékozódjanak a vonatkozó szabályokról.

„Nekünk azért fontos ez, mert a vállalat, amelyiket képviselem, az a vállalat már évek óta foglalkozik ipari tanulókkal, oktatással. Az ipari tanulók oktatásánál is majdnem szinte azt lehet mondani, hogy évente változik a törvény, változnak a jogszabályok. Én úgy gondolom, hogy aki naprakész akar lenni ebből a dologból, annak minden olyan lehetőséget ki kell használni, ahol olyan tapasztalatot vagy olyan érdekes információt kaphat, ami a későbbiek folyamán mindenféleképpen jó lesz.” - mondta az egyik helyi vállalkozó, Szabó György.

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön tartott fórumot, amelyen szó esett a legfontosabb változásokról. Elhangzott, az idei évtől megjelenik a tanuló-előszerződés és az érettségi mellé szerezhető mellék-szakképesítés lehetősége is. Bangó-Rodek Viktória kiemelte, a jövőben lehetőség nyílik ágazati képzőközpontok kialakítására, júniustól pedig az ágazati kézségközpontok is megkezdik a működésüket. A fórumon szó esett a tanulók foglalkoztatásának előnyeiről is.

„Azért volna fontos, hogy minél több vállalkozás lépjen be a duális képzésbe, mint gyakorlati képzőhely, hiszen akkor a saját utánpótlásukat is kitaníthatják. Amint végez, sikeres szakmai vizsgát tesz az adott tanuló, utána a kedvezményes lehetőségeket igénybe véve a saját munkavállalójaként folytathatja a munkát és segíthetik egymást, hiszen ő már megismerte a diák képességeit, a diák pedig már beintegrálódott az adott céghez, tudja a rendjét, tudja a szokásait.” - tájékoztatott a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési csoportvezetője.

A pályázati lehetőségek kapcsán a csoportvezető a vállalkozók figyelmébe ajánlotta a pályakezdők támogatását célzó gyakornoki programot. Ez lehetővé teszi a végzett tanulók továbbfoglalkoztatását, bértámogatás igénybe vétele mellett. Számos pályázat lehetőséget biztosít eszközbeszerzésre vagy épületenergetikai fejlesztésre is.

„Jelen pillanatban a kis- és középvállalkozások számára van nagyon sok nyílt vagy még mindig nyitva lévő pályázat. Amint említettem, továbbfoglalkoztatásra, munkaerő felvételre van nagyon sok támogatási lehetőség. Ezek a pályázatok vagy bért és járulékot, vagy az egyiket-másikat támogatják, de van olyan konstrukció, amelyben eszközt is lehet amellett beszerezni, hogy mondjuk foglalkoztat akár egy megváltozott munkaképességűt, vagy egy pályakezdő, 25 év alatti diákot.” - emelte ki Bangó-Rodek Viktória.

Keszthelyen a VSZK és az Asbóth iskola képez a legnagyobb számban ipari tanulókat. Ők a tankonyhák és tanműhelyek mellett a térség számos vállalkozójánál teljesíthetik a gyakorlati idejüket. A fórum célja a vállalkozók tájékoztatása mellett, hogy minél több cég vegyen részt a duális képzés támogatásában.

Regman Karola - Keszthelyi TV                            

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár