+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újra kinyit a madárpark
2020. május 19. kedd 17:07 - Keszthely
Újra kinyit a madárpark
Újra megnyitja kapuit a Helikon Kastélymúzeum madárparkja május 20-án, szerdán. A korlátozások lazításának köszönhetően a szabadtéri múzeumok már fogadhatnak látogatókat, így a madárpark is úgy döntött, hogy kinyit. Az érdeklődőket a több mint 50 madárfaj mellett érdekesség is várja, egzotikus ludakat és emukat is lehet simogatni, de koi pontyokat is meg lehet csodálni az akváriumban.

Vidáman szaladgálnak az emuk a madárpark területén. Az Ausztráliában őshonos madarak az elmúlt hetekben érkeztek a kastélyba, így most még felfedezik az új életterüket. A madárparkban minden évben igyekeznek újdonságokkal szolgálni a látogatóknak. Az idén úgy döntöttek, hogy lehetőséget biztosítanak, hogy az érdeklődők testközelből is megismerkedjenek ezzel a ritkán látható futómadárral. A gyerekek és a felnőttek egyaránt etethetik kézből az emukat szerdától.

„Az emut nemrégiben vették le a veszélyes állattartásról, tehát most már tartható az emu akár házilag is. Természetesen ettől függetlenül elég veszélyessé tud válni, amikor ivaréretté válik. A csibék – nálunk csibék vannak – ezek természetesen olyannyira szelídek, hogy kézből esznek, és itt fognak maradni a szezon végéig, azaz október elejéig szerintem ők itt lesznek. Minden évben fogunk hozni újakat és mindig csibéket.” - tájékoztatott Rigó Gábor, a Helikon Kastélymúzeum Madárparkjának vezetője.

Az emucsibék rendkívül barátságosak, amellett, hogy kézből esznek, hagyják magukat megsimogatni is. Vigyázni kell azonban az ékszerekkel, a szarkákhoz hasonlóan ugyanis nagyon szeretik a fényes tárgyakat. A látogatók nem csak barátkozhatnak a futómadarakkal, hanem számos érdekes információt is megtudhatnak róluk.

A madárparkban több mint 50 madárfaj él, de a számuk folyamatosan növekszik. Mindig igyekeznek újabb és újabb fajokat beszerezni, hogy a világ számos madarát megismerhessék a látogatók. Ugyan a járvány miatt az elmúlt hónapokban zárva tartott a park, a munka nem állt meg. Jelenleg költési időszak van, így az érdeklődők hattyú-, lúd- és kacsafiókákkal is találkozhatnak. Közülük vannak olyanok is, akiket szintén kézből lehet etetni.

A madárparknak van egy olyan területe, amely nem látogatható. A szakemberek itt különítik el a három hétnél fiatalabb csibéket. Ugyan az állatparkban nem szaporítanak, de mivel párban vannak a madarak, van természetes szaporulat. Annak érdekében, hogy a kismadarakat megvédjék a ragadozóktól, zárt helyen nevelik őket addig, amíg már elég erősek ahhoz, hogy megmeneküljenek a róka vagy a nyest támadásától.A madárpark területén lévő akváriumba is kerültek újdonságok, a halakat a kastélypark tavából hozták át ide.

„Az elmúlt időben, három héttel ezelőtt körülbelül leszedtük a nagyparkban a koi pontyokat, a nagytestű koi pontyokat, és áthordtuk őket az akváriumba. Ezt azért tartottuk szükségesnek, mert az akváriumban sokkal jobban láthatóak a halak. Itt is természetesen lehet etetni, tehát az akvárium fölött be lehet dobálni a táplálékot, és akkor üvegen keresztül lehet látni  - majd meg is fogom mutatni, hogy hogy – a hatalmas koi pontyokat, ahogy táplálkoznak.” - tette hozzá a szakember.

Az akváriumban a pontyok mellett a bukórécéket is meg lehet csodálni, de a víz tetején nyíló tavirózsák is rendkívül szép látványt nyújtanak. A madárparkban várhatóan nem lesz kötelező a szájmaszk viselése, azonban kérik a látogatókat, hogy a másfél méteres távolságot tartsák meg.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus