+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szabályosan végezzük az edzést otthon is!
2020. május 5. kedd 17:41 - Keszthely
Szabályosan végezzük az edzést otthon is!
Az otthonmaradók közül egyre többen választják az online edzések követését. Ezekhez a közvetítésekhez olyanok is csatlakoztak, akik korábban nem, vagy csak ritkán sportoltak. Ez által gyakrabban fordulhatnak elő sportsérülések is. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy mindenki csak akkor próbálkozzon ezekkel, ha hozzáértő személy tanácsait követi.

Egy évvel ezelőtt még közösen járhattak edzésre az érdeklődők. A koronavírus-járvány miatt azonban kerülni kell a tömeges, egy légtérben való tartózkodást, így több edzőterem is határozatlan ideig bezárta kapuit. Alternatív megoldásként többen alkalmazzák az online edzés tartását.

Mayle Jennifer Kangoo Jumps edző is privát csoportjában mutatja be a gyakorlatokat követőinek. Ezek mellett magas intenzitású intervallumos edzéseket is tart heti két alkalommal. A sportolás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. Mint Jennifer elmondta, tapasztalata szerint olyanok is csatlakoznak ezekhez, akik korábban nem tartoztak a törzsközönsége közé. Azonban minden edzés elején fel kell hívni a figyelmet a bemelegítés fontosságára.

„Nagyon fontos a bemelegítésnél, hogy fizikailag és mentálisan is felkészüljünk az edzésre, mert hogy az izmok hőmérséklete ugye nő, még jobban az erek kitágulnak. Erre nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni. És ez függ nyilván napszaktól is. Például reggel sokkal intenzívebben be kell melegíteni, mint például egy délutáni vagy egy esti edzés előtt.”

A szakemberek szerint a bemelegítést sokan nem veszik elég komolyan, pedig az ennek kihagyása sportsérülésekhez is vezethet. Az Országos Sportegészségügyi Intézet munkatársai is felhívják a figyelmet arra, hogy megfontoltan álljunk neki az otthoni edzésnek, hiszen, ha valaki nincs hozzászokva a sporthoz, annál komolyabb problémák is előfordulhatnak. Ezért javasolják, hogy csak a szakemberek videóit kövessük, hiszen a nem megfelelően felépített edzésterv is problémát okozhat.

„Ez jelentheti azt, hogy nem illeszkedik például az aktuális fizikális állapothoz, vagy az aktuális mozgásmennyiséghez. Akár az aktuális pszichés állapothoz sem illeszkedhet, hiszen most több a feszültség, ez figyelmetlenséghez, koncentrációhiányhoz vezet. De ugyanakkor a túlzott aktivitási vágy ugye a bezártságérzés miatt, szintén odavezethet, hiszen túlértékelhetjük a saját fizikai teljesítőképességünket.

Dr. Nagy Helga hozzátette, fontos a fokozatosság és a rendszeresség is. A bemelegítés mellett a levezetés és a nyújtás is elengedhetetlen, ezek hiánya is bajhoz vezethet. Továbbá sérülést okozhat az is, ha rosszul használjuk a sporteszközöket, vagy nem megfelelően végezzük a gyakorlatokat.

„A leggyakoribb sérülések ilyenkor a leggyakrabban előfordulnak, azok természetesen a rándulások, a ficamok és a zúzódások. Ilyen esetben ugye a pihentetés, a kímélet, a jegelés, borogatás javasolt. De ha komolyabb a baj, mindenképp szakemberhez kell fordulni, mert lehet egy ilyen sérülés hátterében ínszalagszakadás, vagy részleges vagy teljes izomszakadás, lehet mögötte egy porcsérülés vagy egy idegsérülés vagy akár csonttörés is lehet a háttérben.”

A doktornő hozzátette, ha ezek a sérülések nem kapják meg a megfelelő kezelést, az újabb sérülések kialakulásához vezethetnek. Ezeket súlyosabb esetben csak műtét útján lehet helyrehozni.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
 
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
 
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
 
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó