+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 80 százalékkal esett vissza az utasforgalom
2020. április 29. szerda 14:50 - Keszthely
80 százalékkal esett vissza az utasforgalom
Mintegy 80 százalékkal esett vissza a MÁV és a Volánbusz utasforgalma a koronavírus miatt. A MÁV ennek ellenére közlekedteti legtöbb járatát, míg a buszok tanszüneti menetrend alapján járnak. Mindkét társaság számos intézkedést vezetett be a járvány elleni védekezéshez; sűrűbben takarítanak és fertőtlenítenek, illetve 30 százalék alatt tartják a járatok kihasználtságát.

Budapest Déli pályaudvarra indul hamarosan a szerelvény Keszthelyről. Mindössze két utas szállt fel kedden délelőtt az induló állomáson. A mozdony mögé mindössze egy szerelvényt csatoltak. Ez mind a koronavírus hatása. A MÁV tájékoztatása szerint mintegy 80-90 százalékkal csökkent az utasforgalom az elmúlt évek hasonló időszakához viszonyítva. A társaság úgy látja, hogy csak azok indulnak útnak, akiknek tényleg szükséges.

Biber Anett, a MÁV sajtószóvivőja: „Ennek ellenére szinte az összes vonatot közlekedtetjük. Nagyságrendileg öt százalékkal csökkentettük a vonatok mennyiségét. Ezek azok a vonatok, melyek kifejezetten az iskolába járást szolgálták és amúgy a tanítási szünetekben sem járnak. Tehát ennyivel kevesebb vonat közlekedik, ez összes vonatszán öt százaléka.”

A MÁV sajtószóvivője hozzátette, ennek ellenére sincs terveik között, hogy csökkentsék a járatok számát. Biber Anett úgy fogalmazott, minden gazdaságossági törekvést felülír az, hogy az utasok közlekedni tudjanak, úgy hogy kellő távolságot tartsanak egymástól. A vasúttársaságnál elsődleges szempont, hogy egyik kocsinak se legyen harminc százaléknál nagyobb a kihasználtsága. A MÁV ezen kívül számos biztonsági intézkedést vezetett be a járvány terjedése elleni védekezés érdekében: „Mindegyik vonatot, mindegyik járművet, kocsit a takarítás után fertőtlenítjük. Ezt minden nap megtesszük, minden egyes jármű érintettségében. Az összes olyan felületet, amihez hozzáérhetnek az utasok, kívül-belül és teljes belső utasteret fertőtlenítjük. Ez a koronavírust is elpusztítja, de amúgy baktériumölő és gombaölő hatású is.”

A vasúttársaság mindenkinek azt javasolja, hogy ne a pénztárakban, készpénz használatával, hanem telefonos alkalmazással, bankkártya segítségével váltsa meg jegyét, így a vásárlás és a menetjegy ellenőrzése is érintésmentes folyamat.

A Volánbusz utasforgalma a rendkívüli helyzet miatt mintegy 80 százalékkal esett vissza – válaszolta kérdésünkre a társaság Kommunikációs Igazgatósága. A csökkent forgalom miatt március 25-től tanszüneti menetrend lépett érvénybe. A vállalat is számos intézkedést vezetett be utasai és munkavállalói védelmében. Minden helyközi és helyi autóbuszjáratukon felfüggesztették az első ajtónál történő felszállást és fokozottan takarítják az autóbusz-állomásokat és a járműveket.

A Volánbusz ózonos fertőtlenítéssel is bővítette eszköztárát a vírus terjedése elleni védekezésben. A társaság arról tájékoztatta televíziónkat, hogy egyelőre 600 autóbusz belső légterének a fertőtlenítésére rendelték meg a szolgáltatást. Az eljárás kiterjesztését a tapasztalatok és a kapacitások függvényében tervezi a társaság. A vállalat közleményében úgy fogalmaz, hogy az ózon az egyik leghatékonyabb oxidáló és fertőtlenítő szer, melynek alkalmazása jelentősen javíthatja a korábban meghozott intézkedések hatékonyságát a vírus terjedése ellen.

Jegyet sem lehet most vásárolni a járatokon. Telefonos alkalmazás segítségével, automatákban és a jegypénztárakban lehet jegyet, vagy bérletet váltani.  A személyek közötti másfél méteres távolság betartásának érdekében a Volánbusz 30% feletti járatkihasználtság esetén kisegítő autóbuszokat indít.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Piac záróként rendezték meg a IX. Burgonyanapot.
 
Irodalmi teadélutánon találkoztak Szurovecz Kittivel olvasói Keszthelyen.
 
980 millió forint támogatást nyerhettek idén azok, akik részt vettek a Hungarikum-pályázatokon.
 
A nemzeti összetartozást jelképező szoborral tisztelegtek Trianon 100. évfordulóján.
 
Szeptember 20-án tartották az elsőáldozást a Ranolder iskola tanulóinak.
 
Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, a természeti örökség része a nemzeti identitásunknak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár