+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem kell befizetni az idegenforgalmi adót ebben az évben
2020. április 28. kedd 17:26 - Hévíz
Nem kell befizetni az idegenforgalmi adót ebben az évben
A kormány rendelete alapján eltörlik az év végéig az idegenforgalmi adót, valamint a minőségfejlesztési pályázatokkal is segítik a szállásadókat Hévízen. Ezek mellett az önkormányzat lobbitevékenységet is indított az általányadó befizetésének csökkentéséről is. Papp Gábor polgármester sajtótájékoztató keretében hangsúlyozta, a város gyors talpra állítása a cél, melyhez minden szükséges intézkedést el fognak végezni.

Egy hónappal ezelőtt zártak be a szállodák Hévízen. A magánszállásadók és az üzletek sem tartanak nyitva. A főként turizmusból élő város dolgozóinak nagy bevételkiesést jelent a koronavírus-járvány, a biztonsági intézkedések miatt ugyanis sokan nem tudják munkájukat végezni.

Az önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljenek a városban dolgozó munkavállalók. Papp Gábor polgármester sajtótájékoztatón számolt be, hogy az előzetes számítások szerint az év végére Hévíznek 1,5 milliárdos bevétel kieséssel kell számolnia, de a tartalékoknak köszönhetően pótolni tudják ezt az összeget. A polgármester hangsúlyozta, fontos, hogy támogassák ebben a helyzetben a szállásadókat. Üdvözölték a kormány döntését, miszerint az év végéig nem szednek be idegenforgalmi adót.

„Nem kell és nem szabad beszedni a vendégektől semmiféle szálláshelynek, se szállodának, se magánszálláshelynek, de az nagyon fontos, hogy a megjelent vendégeket és az utánuk eltöltött vendégéjszakát azt ugyanúgy be kell vallani. Vagy elektronikus úton, vagy papír úton, hiszen a Magyar Kormány kompenzálni fogja majd azokat az önkormányzatokat bizonyos mértékig, ahol ezek az idegenforgalmi adóból eredő pénzek kiestek vagy elvételre kerültek.”

A sajtótájékoztatón H. Horváth Orsolya turisztikai főtanácsadó arról számolt be, hogy lobbitevékenységet indítottak az állami szervek irányába. Kérésük az, hogy 50%-kal csökkentsék a magánszállásadók által befizetett éves általányadót tekintve, hogy várhatóan a turisztikai szezon is felére csökken. Tájékoztatott arról is, hogy továbbra is jelentkezhetnek a minőségfejlesztési pályázatra a magánszállásadók, ezzel is segítve őket a nem mindennapi helyzetben.

„Ezt a pályázati programot az idei évben a meghirdetettek szerint változatlanul 16 millió forintos keretösszegben támogatja az önkormányzat. És e mellett ami még nagyon fontos, hogy a jövő évi pályázatot is ugyanezzel a keretösszeggel fenntartjuk. Viszont nem az idei évi vendégforgalom alapján fognak tudni majd pályázni a magánszálláshelyek, hanem a 2019. évi normál forgalom alapján, ezzel is megerősítve azt, hogy nem szeretnénk, hogy ők emiatt plusz hátrányba kerülnének.”

A jelenlegi szünetet sokan használják ki arra, hogy fejlesszék a szálláshelyeket. Ezek mellett az önkormányzati projektek sem álltak le, amik a város szebbé tételét teszik lehetővé.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár