+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Digitális térbe költözött a Balatoni Múzeum
2020. április 25. szombat 19:03 - Keszthely
Digitális térbe költözött a Balatoni Múzeum
Mit adhat egy múzeum élményként ha az emberek nem látogathatják a kiállításokat? Milyen munka, milyen élet folyik jelenleg egy múzeumban? A kérdés most nagyon is aktuális, hiszen több mint egy hónapja a koronavírus miatt kialakult helyzetben a kedvelt kiállítóhelyek is bezártak. A Balatoni Múzeum igazgatóját, Havasi Bálintot kérdeztük a témában.

Pár hónappal ezelőtt még számos programról számolhattunk be, amiket a Balatoni Múzeumban rendeztek meg 2019-ben. Az állandó kiállítások mellett több időszaki kiállítás várta a látogatókat. A gyermekeknek szervezett családi napok, a hagyományokat ismertető foglalkozások mind nagyon népszerűek voltak. Különösen az óvodai, iskolai szünetekben telt meg gyermekekkel a múzeum.  A múzeumpedagógiai foglalkozásokon is sok érdekes információhoz jutottak a gyerekek és pedagógusok egyaránt. A népszerű oktató foglakozások is szünetelnek a múzeum épületében,de a tudományos anyagokról nem maradnak le az érdeklődők. A koronavírus átírta a kulturális életet is. A tervezett programok ugyan elmaradtak az elmúlt öt hétben, de a Balatoni Múzeumban jelenleg is folyik a munka, amiből az érdeklődők is kapnak ízelítőt. A múzeum is a digitális térbe költözött.

"Lassan 10 éve kezdtük meg a Balatoni Múzeum anyagának a digitalizálását. Ebből a közönség leginkább a képeslap és fotótárunkat ismeri, amiből már kb. 80 ezer db került fel az Internetre. S ez a gyűjtemény most nagyon felértékelődött a vészterhes időszakban,hiszen látjuk az internetes statisztikáinkon keresztül, hogy a képeslap,fotótárunkat , a  3D gyűjteményünket –amelyben közel 1000 műtárgy található fent- a Balatoni Múzeum legérdekesebb, legizgalmasabb műtárgyai ill. egy új projektünket, a Balatoni Kincsestár oldalunkat, amely a néprajzi gyűjteményünket dolgozza fel, egyre többen látogatják."- mondta el Havasi Bálint igazgató.

Havasi Bálint azt is elmondta,hogy az egy évtizedes digitalizáslást a Forum Hungaricum Nonprofit Kft-vel közösen végezik. A partnerek biztosítják a digitalizáláshoz szükséges tárhelyet,eszközöket és kollégákat is. 

A Balatoni Múzeum készül az újranyitásra. Két időszaki kiállítást és a néprajzi gyűjteményt bemutató projektet szeretnék bemutatni. A kiállítások anyagának összeállítása mellett az építkezés is folyik.

"Az infrastrukturális fejlesztésnél említettem a Balatoni Kincsestár, látványtár projektünket. Itt az építkezések befejeződtek. Itt a belsőépítészeti munkák, a vitrineknek a berendezése, a műtárgyaknak a válogatása, restaurálása,rendezése az ami zajlik bent a múzeumban. Másrészt pedig egy nagy másik projektünket kezdtük el előkészíteni. Szeptembertől reményeink szerint meg fog nyílni a Balatoni Múzeum egyik új látványossága. Ez egy szabaduló szoba lesz, ami reméljük, hogy azt a korosztály szólítja meg, akiket talán a legnehezebb a múzeumba csábítani."- adott tájékoztatást Havasi Bálint.

A Balatoni Múzeum munkatársai is nagyon bíznak abban, hogy hamarosan ismét fogadhatnak a látnivalóikkal tele termekben vendégeket és  megtelik gyermekzsivajjal is a foglalkozások ideje alatt a múzeum. Addig tovább folytatják a kutatási, tanulmányi munkákat és a gyűjteményi feldolgozásokat.

Hegedüs Éva-Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus