+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A kistermelőknek segít a NÉBIH
2020. április 22. szerda 16:54 - Keszthely
A kistermelőknek segít a NÉBIH
A kistermelők és a vásárlók kapcsolatfelvételét segíti az Agrárminisztérium és a NÉBIH által indított helyi termelő kereső. Az online felületen listás és térképes böngészésre is lehetőség van, a vásárlók pedig a termelő adatai és az értékesíteni kívánt termékek mellett azt is láthatják, hogy van-e lehetőség kiszállítást kérni. A portálra azok a mezőgazdasági szereplők regisztrálhatnak, akik szerepelnek a kistermelői, illetve őstermelői nyilvántartásban.

Az őstermelők és kistermelők kifejezetten nehéz helyzetbe kerültek a járvány idején. Az ország több pontján is bezártak a piacok, és bár sok helyen – így Keszthelyen is – újranyitották a kültéri elárusítóhelyeket, a vásárlók száma jelentősen csökkent. A megtermelt áruk, a húsok, a tejtermékek a termelők egész éves munkájának gyümölcsei, azonban hosszú távon nem tárolhatók, hiszen elvesztik frissességüket, megromlanak. Az Agrárminisztérium a NÉBIH-vel karöltve folyamatosan igyekszik segíteni a nehéz helyzetbe került kistermelőket.

„A koronavírus járvány miatt a helyi termelők többsége vagy egy része nehéz helyzetbe került, mivel több piac bezárt, bizonytalan a nyitvatartási idejük, illetve e helyi, megszokott értékesítési lehetőségeik – mind a helyi önkormányzati konyhák, éttermek szintén szüneteltetik vagy csökkentett kapacitással működtetik a felvásárlásaikat. Ezen hiány, illetve a megszűnt értékesítési felület miatt igyekezett az Agrárminisztérium a NÉBIH-vel együttműködve egy lehetőséget biztosítani a termelőknek, hogy egy új elektronikus felületen próbáljuk megteremteni a kapcsolatot a vásárlók, illetve a mezőgazdasági termelők között.” - tájékoztatott Zsigmond Richárd, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója.

A helyi termelő kereső a NÉBIH weboldalán érhető el. A listás keresés során terméktípus szerint is lehet böngészni, de névre vagy címre is rá lehet keresni. A portálon azt is fel kell tüntetniük a termelőknek, hogy vállalnak-e kiszállítást. Emellett természetesen felsorolják a tőlük megvásárolható termékeket is. A portálon lehetőség van a termelő azonosító adatainak a megadására is, ezáltal a vásárló ellenőrizheti az értékesítőt. Fontos tudni, hogy a NÉBIH nem vesz részt az értékesítésben és hatósági ellenőrzést sem végez a termékek esetében, csak a kapcsolatfelvétel lehetőségét segíti.          

„Egy hete működik a rendszer, már közel 200 termelő az, aki regisztrált a rendszerbe. Az értékesíteni kívánt termékek köre elég széles, zöldség, gyümölcs, tej, húskészítmények, vannak különböző lekvárok, szörpök és borok is megtalálhatók a termékek között. A másik oldal az a vásárlói oldal, ahol a lakosság és a szolgáltatók, kereskedők, vendéglátó egységek tudnak az oldalon keresni. Ehhez biztosítunk egy térképi megjelenítést is, tehát a környékükön a térképen kiválaszthatják, hogy hol és milyen terméket ajánlottak fel a mezőgazdasági termelők.” - tette hozzá a szakember.

A felületen azok értékesíthetik a termékeiket, akik szerepelnek a kistermelői illetve őstermelői nyilvántartásban. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a járványhelyzetben különösen fontos a helyi termékek vásárlása. Ezzel egyrészt a termelőket segítjük, ugyanakkor egészséges élelmiszerhez is juthatunk általa. A NÉBIH tájékoztatása szerint a helyi termelő keresőt a járványhelyzet hívta életre, de nem zárják ki a lehetőségét a portál hosszú távú működtetésének sem.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az ősbemutató pénteken délután a Balaton Színházban zajlott.
 
Az ünnepelt elmondta, egész életében számos feladata volt, így nem volt ideje törődni az évek múlásával.
 
Az eredeti tervekhez képest rövidített programmal tartották meg az '56-os megemlékezést Keszthelyen.
 
Az iskola is döbbenten áll a tény előtt, hogy ilyen tragédia történt. Pszichológus segít a diáktársaknak.
 
Gyöngyösfalu kalandparkjában dőlt ki egy fatörzs, egy diák elhunyt, egy pedig súlyosan megsérült.
 
Átadták át a forgalomnak az M76-os gyorsforgalmi út első ütemének egy 4,1 km-es szakaszát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár