+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A kistermelőknek segít a NÉBIH
2020. április 22. szerda 16:54 - Keszthely
A kistermelőknek segít a NÉBIH
A kistermelők és a vásárlók kapcsolatfelvételét segíti az Agrárminisztérium és a NÉBIH által indított helyi termelő kereső. Az online felületen listás és térképes böngészésre is lehetőség van, a vásárlók pedig a termelő adatai és az értékesíteni kívánt termékek mellett azt is láthatják, hogy van-e lehetőség kiszállítást kérni. A portálra azok a mezőgazdasági szereplők regisztrálhatnak, akik szerepelnek a kistermelői, illetve őstermelői nyilvántartásban.

Az őstermelők és kistermelők kifejezetten nehéz helyzetbe kerültek a járvány idején. Az ország több pontján is bezártak a piacok, és bár sok helyen – így Keszthelyen is – újranyitották a kültéri elárusítóhelyeket, a vásárlók száma jelentősen csökkent. A megtermelt áruk, a húsok, a tejtermékek a termelők egész éves munkájának gyümölcsei, azonban hosszú távon nem tárolhatók, hiszen elvesztik frissességüket, megromlanak. Az Agrárminisztérium a NÉBIH-vel karöltve folyamatosan igyekszik segíteni a nehéz helyzetbe került kistermelőket.

„A koronavírus járvány miatt a helyi termelők többsége vagy egy része nehéz helyzetbe került, mivel több piac bezárt, bizonytalan a nyitvatartási idejük, illetve e helyi, megszokott értékesítési lehetőségeik – mind a helyi önkormányzati konyhák, éttermek szintén szüneteltetik vagy csökkentett kapacitással működtetik a felvásárlásaikat. Ezen hiány, illetve a megszűnt értékesítési felület miatt igyekezett az Agrárminisztérium a NÉBIH-vel együttműködve egy lehetőséget biztosítani a termelőknek, hogy egy új elektronikus felületen próbáljuk megteremteni a kapcsolatot a vásárlók, illetve a mezőgazdasági termelők között.” - tájékoztatott Zsigmond Richárd, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója.

A helyi termelő kereső a NÉBIH weboldalán érhető el. A listás keresés során terméktípus szerint is lehet böngészni, de névre vagy címre is rá lehet keresni. A portálon azt is fel kell tüntetniük a termelőknek, hogy vállalnak-e kiszállítást. Emellett természetesen felsorolják a tőlük megvásárolható termékeket is. A portálon lehetőség van a termelő azonosító adatainak a megadására is, ezáltal a vásárló ellenőrizheti az értékesítőt. Fontos tudni, hogy a NÉBIH nem vesz részt az értékesítésben és hatósági ellenőrzést sem végez a termékek esetében, csak a kapcsolatfelvétel lehetőségét segíti.          

„Egy hete működik a rendszer, már közel 200 termelő az, aki regisztrált a rendszerbe. Az értékesíteni kívánt termékek köre elég széles, zöldség, gyümölcs, tej, húskészítmények, vannak különböző lekvárok, szörpök és borok is megtalálhatók a termékek között. A másik oldal az a vásárlói oldal, ahol a lakosság és a szolgáltatók, kereskedők, vendéglátó egységek tudnak az oldalon keresni. Ehhez biztosítunk egy térképi megjelenítést is, tehát a környékükön a térképen kiválaszthatják, hogy hol és milyen terméket ajánlottak fel a mezőgazdasági termelők.” - tette hozzá a szakember.

A felületen azok értékesíthetik a termékeiket, akik szerepelnek a kistermelői illetve őstermelői nyilvántartásban. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a járványhelyzetben különösen fontos a helyi termékek vásárlása. Ezzel egyrészt a termelőket segítjük, ugyanakkor egészséges élelmiszerhez is juthatunk általa. A NÉBIH tájékoztatása szerint a helyi termelő keresőt a járványhelyzet hívta életre, de nem zárják ki a lehetőségét a portál hosszú távú működtetésének sem.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár