+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az esküvőket is érinti a korlátozás
2020. április 3. péntek 19:07 - Keszthely
Az esküvőket is érinti a korlátozás
Orbán Viktor miniszterelnök március 27-én jelentette be, hogy a kormány kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére március 28. és április 11. éjfél között. Ez nem teljes kijárási tilalmat jelent, ennél enyhébb korlátozás lépett életbe. Azonban a lakhely elhagyására csak alapos indokkal kerülhet sor, és csoportos rendezvényt tartani nem lehet. Vonatkozik ez a házasságkötésre is. Megkérdeztük, hogy alakultak a bejelentett házasságkötések Keszthelyen.

Az esküvő kiállítások mindig nagyon népszerűek. Pár héttel ezelőtt, február 8-n is sok érdeklődő volt a Balaton Színházban megrendezett kiállításon és a Házasság Hete rendezvényein. A házasság, a család fontosságára felhívó rendezvényeken bizonyára sokan ötleteket is gyűjtöttek a nagy naphoz a díszítés, a ruhaköltemények kollekcióiból, az alkalomhoz illő vacsora terítékekből. Akik tavaszi esküvőt terveztek nem is gondolták, hogy a tervezett esküvői időpont nem lesz megfelelő, mert mindet felülírt a koronavírus megjelenése. A házasulandók most nehéz helyzetben vannak.

 

"Első körben a kormány arról döntött március 11-n a kormányrendeletében a rendezvényekre vonatkozóan, hogy zárt helyen 100 főnél több személy nem tartózkodhat. Erre vonatkozóan akkor hoztunk egy olyan jegyzői rendelkezést, hogy ezzel szinkronban, ezzel párhuzamosan mi is csak a néhány fős esküvőket engedélyezzük akár itt a hivatalban akár hivatalon kívül. Azonban ezt követően miután a veszélyhelyzet sajnos súlyosbodott, szintén a kormány döntéseivel szinkronban és azzal összefüggésben hoztunk mi is egy olyan döntést, hogy Keszthely város közigazgatási területén tartandó esküvőket Keszthely város jegyzője nem engedélyezi. Ez arra vezethető vissza, hogy most már tulajdonképpen minden rendezvény betiltásra került. Ugyan rendezvény hatálya alá nem tartozik a polgári esküvő, de én úgy tartottam helyesnek, mind  a kollégák egészségi védelme érdekében, mint pedig a résztvevők megóvása érdekében, egyelőre visszavonásig határozatlan ideig ezeket a szertartásokat nem engedélyezem."- mondta Dr. Gábor Hajnalka.

A házassági szándék a bejelentéséről készült jegyzőkönyv egy évig érvényes. A házasulandók értesítést kaptak és van lehetőség a házasságkötés későbbi időpontra való módosítására, mondta Keszthely város jegyzője. Áprilisban kilenc, májusban pedig 15 bejelentett esküvőt kell átszervezni. Többsége érinti a templomi esküvőt is.

"Az esküvő nagyon szomorú híreket hozott számomra, hiszen a törvényt betartjuk. A törvény értelmében így a nagyobb számú esküvőket – mint ahogy mindenhol nagyobb számú az esküvő – nem tartják meg. Sorba mondják le. Áprilisi, májusi vagy éppen már talán a nyári esküvőinket is." - mondta Tál Zoltán plébános.

A koronavírus megelőzése, a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése és a közösségi érintkezések számának csökkentése érdekében hozott jegyzői döntésről és az esküvői időpont módosítások részleteiről a házasságot kötni kívánók telefonon érdeklődhetnek a polgármesteri hivatalban.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus