+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem terjesztik aktívan a házi kedvencek a koronavírust
2020. április 6. hétfő 16:04 - Keszthely
Nem terjesztik aktívan a házi kedvencek a koronavírust
Nem terjesztői aktívan a kis kedvencek a koronavírusnak – hangsúlyozzák továbbra is a szakemberek. Korábban több olyan rémhír látott napvilágot, hogy a kutyáktól és macskáktól is el lehet kapni a betegséget, ezért több állat kerül az utcára. Az állatorvosok is azonban a kézmosás fontosságára hívják fel a figyelmet a háziállatok simogatását követően. A menhelyeken nem tapasztalható, hogy kiugró lenne a kidobott kutyák száma, azonban a tápadományokra továbbra is nagy szükségük van.

A Magyar Állatorvosi Kamara is megerősítette közleményében, hogy a mai ismeretek szerint a háziállatok, azon belül is a kutyák és macskák nem terjesztik aktívan és nem betegednek meg a COVID-19-cel. A koronavírus ugyanis cseppfertőzéssel terjed emberről emberre. Az állatok passzív módon adhatják csak át gazdáiknak abban az esetben, ha fertőzött személy simogatja meg, a szőrzeten ugyanis ebben az esetben hordozhatja a kedvenc. Ezért hívják fel az állatorvosok is a higiénia fontosságára a figyelmet.

„Megfelelő higiéniát kell a kisállatainknak biztosítani és nekünk is az kell. Eddig is gondolom sokan tisztították a mancsaikat, ezt ugyanúgy tehetik továbbra is. Sokan használnak azonban különböző fertőtlenítőt, úgymond kéz- és felületfertőtlenítőt. Ezek közül nagyon sok nem alkalmas a kis kedvenceinkhez, én nem igazából tartom ezt jónak, tehát ez nem arra való. Akár egy törlőkendővel át lehet törölni, de én azt gondolom, hogy itt az a lényeg, hogy mossunk gyakran kezet, meg ne engedjük idegeneknek megsimogatni a kutyát.” - mondta el dr. Koósz Attila klinikus szakállatorvos. 

A korábbi rémhírterjesztés miatt egyes források szerint többen szabadultak meg azért az állatoktól, hogy ne kaphassák el a vírust. A karmacsi Elisabeth Menedék önkénteseinek tájékoztatása szerint azonban a környéken nem tapasztalható, hogy megugrott volna az utcára került kutyák száma. Arra hívják viszont fel a figyelmet, hogy a leendőbeli örökbefogadó gazdik legyenek türelemmel, a menhely a járvány miatt ugyanis átmenetileg nem fogad látogatókat.

„Most jönnek az ötletek, hogy unatkoznak otthon a gyerekek és egy kicsit próbálják őket lekötni. Ezt mi nem szeretnénk preferálni. Tehát egy kicsit ilyen elhamarkodottnak érezzük és mivel mi mindenekelőtt fontosnak tartjuk azt, hogy leellenőrizzük az adott helyet, ahova mi adjuk a kutyust, mert hogy jó helyre szeretnénk mindenképp adni, ezt most nem tehetjük meg. Tehát mi nem mehetünk ki családokhoz és nem érintkezhetünk most úgymond más családokkal. Sem őket nem szeretnénk ezzel veszélyeztetni, sem magunkat, ezért most ez az örökbeadási időszak még hogyha nagyon bután is hangzik, de ezt most szüneteltetnünk kell.” - ismertette Pap Dorottya az Elisabeth Menedék önkéntese.

Az országban a menhelyek azonban továbbra is üzemelnek, az állatok ellátására viszont olykor komoly összegeket is ki kell fizetniük. Ezért táp- és konzervadományokat, akár a kapu elé letéve is szívesen fogadnak. Aki segíteni szeretne, azt arra kérik, hogy ezt a szándékát valamilyen elérhetőségen jelezze, hogy az önkéntesek biztosan rátaláljanak az adományra.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus