+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Korlátozások az egészségügyi intézményekben
2020. március 17. kedd 19:02 - Keszthely
Korlátozások az egészségügyi intézményekben
A kórházakban, a fekvőbeteg ellátó intézményekben és a bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményben is látogatási tilalmat vezetett be a koronavírus miatt az országos tisztifőorvos március 8-tól. Mivel a kórházak nem az önkormányzatokhoz tartoznak, hanem állami fenntartású intézmények, így a keszthelyi és hévízi kórház főigazgatóját, Dr. Kvarda Attilát kérdeztük a hatósági intézkedést követő betegellátásról.

A Keszthelyi Kórházban a mai napig koronavírusos beteget nem kezeltek, de a bejáratainál és a folyosókon is tájékoztatók hívják fel a figyelmet arra, hogy nem a megszokott rendben működik a betegellátás. A koronavírus miatt korlátozó intézkedéseket vezettek be.

"Csak a sürgős, életveszélyes műtéteket lehet elvégezni, az ún. programozható ill. elektív műtéteket a hét eleje óta ill. a múlt hét óta nem végezzük. Valamint természetesen módosítanunk kellett a járó beteg ellátásnak a struktúráján is. Már vannak olyan járó beteg szakrendeléseink, amelyek szünetelnek. Tulajdonképpen a szünetelés visszavonásig tart, tehát amikor majd befejeződik ez a vészhelyzetes időszak akkor majd vissza fogjuk állítani ill. vannak olyan szakrendeléseink, amelyek már nem mindennap működnek, hanem minden másnap. Illetve valószínű, hogy jövő héttől kezdve bizonyos szakrendeléseknél a rendelési idő még tovább fog ritkulni."- adott tájékoztatást a főigazgató.

A főigazgató azt is elmondta, hogy  a szemészeti műtétek és az egynapos beavatkozások végzését is felfüggesztették. Csak életveszélyes helyzetekben végezhetők el. A szakrendelések az előjegyzett betegekkel egyeztetnek. A betegség súlyossága indokolja a szakrendeléseken való részvételt.

"Több olyan rendelkezés megjelent, amely az orvos- beteg találkozást tudja csökkenteni. Pl. a gyógyszer felírás vagy a szakorvosi vélemény a gyógyszer felíráshoz nem kell befáradni. Telefonon ha megkeresik a szakrendelést akkor a szakrendelésektől a megfelelő információt meg fogják kapni a betegek és el tudnak menni patikába kiváltani a szokásos gyógyszert. Olyan helyeken mint laboratóriumi vizsgálat, radiológia még nem hoztunk korlátozó intézkedést, hiszen ott előjegyzés alapján történik, tehát időpontokra. Ott a normál menetrend szerint elkerülhető a zsúfoltság és a nagy tumultus "- mondta Dr. Kvarda Attila.

A látogatási tilalomra vonatkozóan Keszthelyen korlátozásban  annyi engedmény tettek, hogy  a dokumentummal igazolt legközelebbi hozzátartozó a tartós ápolásra szoruló beteget látogathatja. A közvetlen hozzátartozó a haldokló beteghez bemehet az ellátást végző osztályra,  illetve a beteg kérésére az egyházak képviselői is látogatást tehetnek a kórházban megfelelő védőruházatban. A korlátozások az apás szülésekre részben vonatkoznak.

"Úgy döntöttünk, hogy az apás szülést tovább engedjük  mind addig, míg a helyzet nem fokozódik ill. maga a járványos előfordulása a vírus betegségnek  nem ölt olyan méreteket, hogy ezt is le kell tiltani. Ún.  járványügyi anamnézist  veszünk fel az apától és ott, ha ez a járványügyi anamnézis azt mutatja, hogy nem járt olyan területen, ahol góc szerűen fordul elő a vírusos megbetegedés vagy akikkel találkozott nem tartozik abba a rizikó csoportba amik veszélyeztetetté tennék abban az esetben beengedjük."- mondta el a főigazgató.

A hévízi Szent András Reumakórházban is látogatási tilalmat rendeltek el. A betegek a kórház területét nem hagyhatják el. A terápiás centrumban, a fedett fürdőben időbeli korlátozást vezettek be.

"A délelőtti órákban csak  a fekvő betegek kapnak kezeléseket, a délutáni órákban pedig csak járó betegek ill. akik hozzánk fordulnak és más szálláshelyen laknak és hozzánk jönnek terápiás kezelésre azok délután tudnak hozzájutni ezekhez a kezelésekhez. Ugyanúgy érint bennünket  a gyógyszertárral való működés és annak korlátai ill. a rendelkezéseknek a bevezetése. Itt elsősorban a nem közvetlenül a beteg által történő gyógyszerkiváltás ami fontos."- mondta tájékoztatásul Dr. Kvarda Attila.

Korlátozásra került  a wellness szolgáltatás  és minden olyan kezelés, ahol a vendég a személyzettel közvetlen kapcsolatban van. Létszámkorlát vonatkozik a fedett fürdőkre, ahol maximum 80 fő míg a tóban 450 fő tartózkodhat.  A mai napig hévízi kórházban sem volt  koronavírussal fertőzött beteg.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Műjégpályával és minőségi szabadtéri programokkal várják a vendégeket az adventi hétvégéken.
 
Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában.
 
November 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
 
A Zala megyei nagy beruházásokat mutatta be a vállalkozóknak Keszthelyen Lengl Zoltán.
 
Az idén az új lakások ára jelentősen, a használtaké mérsékelten emelkedett országszerte.
 
A programsorozaton ikonikus együttesek koncertfelvételeit láthatja és hallhatja a közönség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár