+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A metszésnek és kórokozóknak is kedvez az enyhe tél
2020. február 28. péntek 14:13 - Cserszegtomaj, Badacsony
A metszésnek és kórokozóknak is kedvez az enyhe tél
Kedvez a szőlőmetszésnek az enyhe időjárás, azonban a kemény tél hiánya miatt a kórokozók is könnyebben áttelelnek – mondják a televíziónk által megkérdezett borászok. A szőlőt általában lombhullástól tavaszig lehet metszeni. Fontos a jó időpont megválasztása, mellyel két év termését befolyásolják a gazdák. A pincékből már számos bor forgalomba került. A mennyiség ugyan elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek a borászok.

Egy kései szüretelésű cserszegi fűszerest készül leszűrni Romsics Bence. A fiatal cserszegtomaji borász azt mondja, összességében jó évjárat született. A májusi csapadékos lehűlés ugyan visszafogta a szőlőnek a növekedését, de a meleg és csapadékszegény nyár miatt be tudták hozni lemaradásukat a fürtök. Az áprilistól októberig tartó szüret az előző évhez képest kisebb mennyiségű, de jobb minőségű termést eredményezett.

„Cukorfokban és extrakt tartalomban kicsit komolyabb borokat lehetett előállítani, mint az előző években. Nekünk a borokat már sikerült mindet lefejtenünk, ami azt jelent, hogy az erjedési üledéktől elválasztottuk a tiszta részt. Vannak boraink amik már teljesen készre vannak kezelve, átszűrve, NÉBIH engedéllyel rendelkeznek, úgyhogy forgalomba is lehetett őket hozni” - nyilatkozta Romsics Bence. 

A szűrések és palackozások mellett most van a metszések ideje is. Romsics Bence azt mondja, az enyhe időjárás a munkálatok mellett kedvez a kórokozóknak is, melyek így könnyebben áttelelnek. A borász szerint a rügyfakadás előtt – megelőző jelleggel - mindenképpen egy lemosó permetezést kell alkalmazniuk.

Az enyhe tél miatt zavartalanul zajlanak a metszések Badacsonyban is. Laposa Bence, a Laposa Birtok ügyvezető azt mondja, elmaradt a kemény tél, amire azért szükség lett volna. Hozzátette: bár a szőlő jól alkalmazkodik a változó időjáráshoz. A vidékre leginkább jellemző olaszrizling van most éppen soron.

„Állandó csapatunk végzi a metszést, nagyon szépen dolgoznak a fiúk. Folyamatosan fejlesztjük a metszési módszereket is , évről-évre igyekszünk olyan szaktanácsadókat is bevonni, akik hozzá tudnak tenni a munkához. Szerintem március elejére, közepére a végére érünk a metszésnek” - nyilatkozta Laposa Bence. 

A szakemberek szerint a metszéssel két év termését befolyásoljuk, ezért fontos a szakszerű munka. A legfontosabb pedig a megfelelő időpont kiválasztása.A szőlő metszés nélkül is teremne, hozama azonban ingadozna. A nem metszett növénynek a fürtjei, bogyói kisebbek, s kevesebb cukrot és több savat tartalmaznak, mint a metszetté.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó