+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A metszésnek és kórokozóknak is kedvez az enyhe tél
2020. február 28. péntek 14:13 - Cserszegtomaj, Badacsony
A metszésnek és kórokozóknak is kedvez az enyhe tél
Kedvez a szőlőmetszésnek az enyhe időjárás, azonban a kemény tél hiánya miatt a kórokozók is könnyebben áttelelnek – mondják a televíziónk által megkérdezett borászok. A szőlőt általában lombhullástól tavaszig lehet metszeni. Fontos a jó időpont megválasztása, mellyel két év termését befolyásolják a gazdák. A pincékből már számos bor forgalomba került. A mennyiség ugyan elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek a borászok.

Egy kései szüretelésű cserszegi fűszerest készül leszűrni Romsics Bence. A fiatal cserszegtomaji borász azt mondja, összességében jó évjárat született. A májusi csapadékos lehűlés ugyan visszafogta a szőlőnek a növekedését, de a meleg és csapadékszegény nyár miatt be tudták hozni lemaradásukat a fürtök. Az áprilistól októberig tartó szüret az előző évhez képest kisebb mennyiségű, de jobb minőségű termést eredményezett.

„Cukorfokban és extrakt tartalomban kicsit komolyabb borokat lehetett előállítani, mint az előző években. Nekünk a borokat már sikerült mindet lefejtenünk, ami azt jelent, hogy az erjedési üledéktől elválasztottuk a tiszta részt. Vannak boraink amik már teljesen készre vannak kezelve, átszűrve, NÉBIH engedéllyel rendelkeznek, úgyhogy forgalomba is lehetett őket hozni” - nyilatkozta Romsics Bence. 

A szűrések és palackozások mellett most van a metszések ideje is. Romsics Bence azt mondja, az enyhe időjárás a munkálatok mellett kedvez a kórokozóknak is, melyek így könnyebben áttelelnek. A borász szerint a rügyfakadás előtt – megelőző jelleggel - mindenképpen egy lemosó permetezést kell alkalmazniuk.

Az enyhe tél miatt zavartalanul zajlanak a metszések Badacsonyban is. Laposa Bence, a Laposa Birtok ügyvezető azt mondja, elmaradt a kemény tél, amire azért szükség lett volna. Hozzátette: bár a szőlő jól alkalmazkodik a változó időjáráshoz. A vidékre leginkább jellemző olaszrizling van most éppen soron.

„Állandó csapatunk végzi a metszést, nagyon szépen dolgoznak a fiúk. Folyamatosan fejlesztjük a metszési módszereket is , évről-évre igyekszünk olyan szaktanácsadókat is bevonni, akik hozzá tudnak tenni a munkához. Szerintem március elejére, közepére a végére érünk a metszésnek” - nyilatkozta Laposa Bence. 

A szakemberek szerint a metszéssel két év termését befolyásoljuk, ezért fontos a szakszerű munka. A legfontosabb pedig a megfelelő időpont kiválasztása.A szőlő metszés nélkül is teremne, hozama azonban ingadozna. A nem metszett növénynek a fürtjei, bogyói kisebbek, s kevesebb cukrot és több savat tartalmaznak, mint a metszetté.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó