+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Romániai forradalom más szemmel
2020. február 27. csütörtök 17:43 - Keszthely
Romániai forradalom más szemmel
Négy katona szemén keresztül mutatja be az 1989. decemberi romániai forradalmat Király Farkas Sortűz című kisregénye. A műről ma tartottak szerzői délelőttöt Keszthelyen a Fejér György Városi Könyvtárban. Az esemény egy rendhagyó irodalomóra keretében zajlott, melyen a Vajda János Gimnázium tizedikes tanulói vettek részt. A program a Magyar Széppróza Napja alkalmából valósult meg.

A szerzői délelőttön Király Farkas saját maga is felolvasott a műből. A kisregény egy magyar, egy román, egy szász és egy szerb ifjú szemszögéből láttatja az 1989-es romániai forradalom történéseit. Azokról a fiatalokról szól, akiknek másokkal ellentétben nem csupán a gyakorlótéren, hanem a harcokban is komolyan helyt kellett állniuk.

„Ebbe nagyon sok valóság van. Egyrészt az én történetem, ugye én a ’89-es decemberi forradalom idején töltöttem a kötelező katonai szolgálatom. De később aztán nagyon sok generációtársammal beszélgettem, akik szintén ilyen helyzetben voltak és ott van a történeteknek egy olyan tárháza, aminek talán a felét, ha beleírtam ebbe a könyvbe.” - mondta el az író.

A kötetről Szemes Péter irodalomtörténésszel beszélgetett a szerző a Fejér György Városi Könyvtárban. Mint az eseményen elhangzott, a mű hiánypótlónak tekinthető, hiszen erről a forradalomról bár számos írás jelent már meg, azonban egyik sem volt ennyire személyes hangvételű.

„Ez egy elhallgatott történet, elhallgatott időszak, aminek azt hiszem, hogy most jött el az idő arra, hogy szembenézzük, hogy feldolgozzuk. Ugyanúgy egy kicsit, mint a magyar ’56. Ugye ott is el kellett telni, mondjuk a rendszerváltás után még jó pár évnek, hogy ’56-ról egyáltalán írni lehessen.”

A beszélgetés egy rendhagyó irodalomórán belül zajlott. Ezen a Vajda János Gimnázium tizedikesei voltak jelen. A tanulók számára is hasznos volt az esemény, melyen kortárs irodalommal foglalkozhattak.

„A kortárs irodalom, úgy gondolom, hogy alapból közelebb áll hozzánk, hiszen a nyelvezete is nagyon hasonló ahhoz a nyelvezethez úgymond, amit mi használunk fiatalok. Illetve úgy gondolom, hogy amikor szemtől szemben találkozunk egy íróval, akkor mégis csak jobban el lehet gondolni azt, hogy ő mit gondolt és az ő szájából halljuk azt, hogy ő miért írta azt és nem pedig csak egy elemzőtől, aki esetleg már évekkel, évszázadokkal a halála után írta le azt, hogy mit gondolhatott a költő.” - osztotta meg Czicza Szabolcs Krisztián tanuló.

Az esemény apropója a Magyar Széppróza Napja volt. A február 18-dikai ünnepnapot két évvel ezelőtt álmodta meg a Magyar Írószövetség, melynek Nyugat-dunántúli Írócsoportja első alkalommal szervezett programot Keszthelyen.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Keszthelyi Televízió közleménye
 
A buszmegállókban és a forgalmasabb közterületeken lehet találkozni a GESZ munkatársaival.
 
Zalaszántó önkormányzata a járvány megfékezésének érdekében döntött a lezárás mellett.
 
A gyógytavat lezárták, a szakrendelések többsége továbbra is működik az intézményben.
 
A koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzősére hozták meg a döntést a városvezetők.
 
A kijárási korlátozás nem akadályozza az önkénteseket abban, hogy adjanak vért.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó