+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tóth Xénia kiállítása Keszthelyen
2020. február 25. kedd 19:02 - Keszthely
Tóth Xénia kiállítása Keszthelyen
A Fiatal Balatoni Alkotó sorozatban mutatkozik be Keszthelyen a Balatoni Múzeumban Tóth Xénia a nürnbergi Akademie der Bildende Künste ösztöndíjasa. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója festményeivel és video anyagaival a belső félelmekkel és szorongásokkal szembesíti a művészetkedvelő közönséget.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója beszélt a 14 évvel ezelőtt indult program sorozatról, melynek keretében Keszthelyen és környékén élő fiatal alkotók mutatkozhatnak be egy tárlat keretében. Ezúttal a keszthelyi születésű Tóth Xénia képeit és video munkáit ismerheti meg a közönség. A fiatal művész egy megélt élmény alapján, melyben eluralkodott rajta a pánik hangulat, festette meg legújabb tárlatának képeit melyeken jól látszik a pánikhangulatból való menekülés.

"Nekem alapból vannak olyan félelmeim, hogy szűk helyeken úgy érzem, hogy elfogy a levegőm. Tehát gyerekkorom óta rettegek azoktól a helyektől ahová bezáródhatok, s hát volt szerencsém így bemantrázni magamnak tulajdonképpen ebbe a régi pesti bérházliftbe ami több mint 80 éves volt, hogy oda egyedül beszoruljak. S eszméletlen pánikroham jött rám és eszméletlen szívdobogás, s azután úgy gondoltam ha ezt túlélem akkor mindenképpen ki kell, hogy valahogy bontsam mert."- mondta Tóth Xénia.

A hosszú távú kihívás, a sokarcú félelem  leküzdésére való törekvés az alkotások színeiben is visszatükröződik. A képeken jól látható, a történetmesélő, érzéseket előhívó ábrázolás. Tóth Xénia képeit, az alkotót jól ismerő barátnő Berki Nóra Art Coach ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

" Idestova 25 éve ismerjük egymást és tényleg nagyon fontos az, hogy mindig minden évben és minden életszakaszban és korszakban más,más a mondanivalója a festészetének. S úgy általánosságban  a művészetének is. Én azt gondolom, hogy kicsit más címválasztást javasolnék az általános félelmek mellett. Befejezném olyannal, hogy általános félelmek feloldása mert ez egy nagyon hosszú és mély belső utazási folyamat volt neki. Örülök, hogy ennek így részese lehettem és remélem akik itt így látják, ők is majd látni fogják a feloldozást a képekben és a megkönnyebbülést."- mondta Berki Nóra Art coach.

Tóth Xénia Általános félelmek című kiállításának anyag  április 11-ig látható  a Balatoni Múzeumban.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó