+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf
2018. március 22. csütörtök 17:18 - Keszthely
Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf
Festetics kastély, Amazon szálló, zsinagóga, városháza – csak néhány azok közül a mai is álló épületek közül, amiket Hofstedter Kristóf tervezett. Keszthely egykori építészéről Gelencsér József, egyenes ági leszármazott tartott vetített képes előadást. A tegnapi program a Kiskeszthelyért Egyesület és a Fejér György Városi Könyvtár közös rendezvénye volt.

A Festetics  kastély 1749-es építkezési költségeinek az évi elszámolását igazolja egy vörös viaszpecséttel ellátott dokumentum. Hofstedter Kristóf neve először ezen a papíron szerepel – mondta el az uradalmi építész egyenes ági leszármazottja. Gelencsér József örömmel és szenvedéllyel osztotta meg közönségével felmenője munkásságát. Hofstedter Kristóf azon mesteremberek közé tartozott, akit Festetics Kristóf német nyelvterületről hívott a városba.

„Ez egy óriási élmény nekem is, a családomnak is, mert fiatal koromban nem tudtunk róla, hogy milyen híres keszthelyi építésznek vagyunk a leszármazottjai. Tíz generációs családról van szó, én a nyolcadik generáció vagyok, unokáim a jubileumi tízedik generáció. A tízedik generációban kilenc unokám van, ebből három itt Keszthelyen él, remélhetőleg folytatás is lesz majd itt, Keszthelyen” - mondta el az egyenes ági leszármazott. 

Az előadáson elhangzott, hogy Hofstedter Kristóf nevéhez nem csak a kastély bővítése, hanem például a Kastély utcában ma is látható uradalmi tiszti lakások, a mosóház és a Városháza épületének megtervezése is fűződik. Gelencsér József kiemelte az Amazon épületét is, mely ma régi fényében tündökölhet a 2016-ban befejeződött felújításnak köszönhetően.

A Keszthelyi életrajzi lexikon szerint az 1782-ben elhunyt Hofstedter kiváló szervezőtehetséggel megáldott, kitűnően képzett kőművesmester volt. A Festetics-uradalom öt vármegyében lévő majorsági gazdasági épületei, valamint több mint tíz temploma és a keszthelyi zsinagóga is az ő munkája.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus