+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf
2018. március 22. csütörtök 17:18 - Keszthely
Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf
Festetics kastély, Amazon szálló, zsinagóga, városháza – csak néhány azok közül a mai is álló épületek közül, amiket Hofstedter Kristóf tervezett. Keszthely egykori építészéről Gelencsér József, egyenes ági leszármazott tartott vetített képes előadást. A tegnapi program a Kiskeszthelyért Egyesület és a Fejér György Városi Könyvtár közös rendezvénye volt.

A Festetics  kastély 1749-es építkezési költségeinek az évi elszámolását igazolja egy vörös viaszpecséttel ellátott dokumentum. Hofstedter Kristóf neve először ezen a papíron szerepel – mondta el az uradalmi építész egyenes ági leszármazottja. Gelencsér József örömmel és szenvedéllyel osztotta meg közönségével felmenője munkásságát. Hofstedter Kristóf azon mesteremberek közé tartozott, akit Festetics Kristóf német nyelvterületről hívott a városba.

„Ez egy óriási élmény nekem is, a családomnak is, mert fiatal koromban nem tudtunk róla, hogy milyen híres keszthelyi építésznek vagyunk a leszármazottjai. Tíz generációs családról van szó, én a nyolcadik generáció vagyok, unokáim a jubileumi tízedik generáció. A tízedik generációban kilenc unokám van, ebből három itt Keszthelyen él, remélhetőleg folytatás is lesz majd itt, Keszthelyen” - mondta el az egyenes ági leszármazott. 

Az előadáson elhangzott, hogy Hofstedter Kristóf nevéhez nem csak a kastély bővítése, hanem például a Kastély utcában ma is látható uradalmi tiszti lakások, a mosóház és a Városháza épületének megtervezése is fűződik. Gelencsér József kiemelte az Amazon épületét is, mely ma régi fényében tündökölhet a 2016-ban befejeződött felújításnak köszönhetően.

A Keszthelyi életrajzi lexikon szerint az 1782-ben elhunyt Hofstedter kiváló szervezőtehetséggel megáldott, kitűnően képzett kőművesmester volt. A Festetics-uradalom öt vármegyében lévő majorsági gazdasági épületei, valamint több mint tíz temploma és a keszthelyi zsinagóga is az ő munkája.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus