+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Balázsáldást osztottak vasárnap
2020. február 10. hétfő 17:12 - Keszthely
Balázsáldást osztottak vasárnap
„Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől” – ezekkel a szavakkal osztottak balázsáldást vasárnap Keszthelyen a szentmiséket követően. A katolikus egyház ezen a napon Szent Balázs vértanúra emlékezett, aki több gyógyítást is véghezvitt élete során. Az egyházi elöljárók ilyenkor egy kétágú gyertya között osztják ki a szentelményt a hívek számára.

Hívekkel telt meg a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom vasárnap reggel. Február 9-én minden szentmisét követően balázsáldást osztott Tál Zoltán plébános. A balázsolást Szent Balázs püspök tiszteletére végzi a katolikus egyház február 3-án vagy az azt követő első vasárnapon. A vértanúhalált halt egyházi méltóságot a betegek védőszentjeként is tisztelik, és ez a szentelmény is a betegségektől való védelmet szolgálja.       

„Az embernek mindig fontos, a hívőnek is a betegségektől való menekülés. Ez egy szép szertartás, megemlékezés és Isten áldását kapjuk tulajdonképpen saját magunkra és családunkra, szeretteinkre, ami erősít bennünket és bizalmat ad a jövőben is. Tudjuk, hogy hová forduljunk, amikor gondunk van.” -mondta egy hívő, Torma Olga.

„Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől” – ezekkel a szavakkal áldja meg a katolikus egyház papja az elébe járuló híveket. A tanítások szerint ugyanis Szent Balázs egyszer két égő gyertyát keresztbe téve megmentett egy gyereket, aki halszálkától fuldoklott. Ennek emlékére ma is két gyertya között osztják az áldást.

„A kétágú gyertyatartó, amelyet használunk, igazából jelentheti Krisztus két természetét is, jelentheti, hogy a keresztény ókortól kezdve Krisztus – ahogy a Biblia maga is írja – a világ világossága. Ez az ünnep közel esik Gyertyaszentelő Boldogasszonyhoz, az másodika, Szent Balázs püspök ünnepe pedig harmadika, így ez a két ünnep közel esik egymáshoz, és ehhez kapcsolódóan így a gyertya fényessége, világossága szimbolizálja számunkra Krisztust, és, hogy kétágú, így jelenti Krisztus isteni és emberi természetét is a mi számunkra.” - tájékoztatott Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébániahivatal plébánosa.

Szent Balázs ünnepéhez az egyházi áldás mellett népszokások is kapcsolódnak. Ilyen a ma már szinte kihalt balázsjárás, amikor a gyerekek süveggel a fejükön járják a falut és diákokat toboroznak, adományokat gyűjtenek. A keszthelyi katolikus templomokban és az ország több pontján is vasárnap minden szentmise után osztottak balázsáldást a híveknek az egyházi elöljárók.

Regman Karola - Keszthelyi TV     

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár