+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A kistermelők segítését célozzák a LEADER pályázatok
2020. február 6. csütörtök 16:15 - Gyenesdiás/Karmacs
A kistermelők segítését célozzák a LEADER pályázatok
A helyi termékek népszerűsítése, a kistermelők segítése és a vidékfejlesztés a célja a LEADER pályázatoknak. Keszthely környékén a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület 23 település vállalkozóinak és önkormányzatainak kínál pályázati lehetőségeket. A szervezet ugyan az első fejlesztési ciklus végén tart, de a jövőre nézve is vannak már terveik.

Orbáncfű olaj kerül az üvegekbe a Kakukkfű Portán. A létesítményben számos gyógynövény megtalálható, Wágenhoferné Pohl Magdolna azonban szívesen át is adja a tudását különböző workshopokon, előadásokon. A természetgyógyász-fitoterapeuta hosszú ideje foglalkozik gyógynövényekkel, most pedig bővíteni szeretné az ültetvényét, ezért pályázott. Elmondta, a málna nagyon népszerű és sokoldalú növény, és a LEADER egyesület pályázata lehetőséget ad számukra arra, hogy egy teljesen új ültetvénnyel és egy felújított épülettel bővüljön a vállalkozás.

„Elkezdtünk a málnával foglalkozni, és láttuk, hogy ebben van lehetőség, hiszen az igazi, jó, magyar ízeket, a magyar ízű málnát nagyon sokan keresik. Elkezdtünk telepíteni, 300 tő, 400 tő, 500 tő, egy jó hosszú sorunk lett, ami már termőre fordult. A pályázattal kapcsolatosan tudunk majd továbblépni. területvásárlásra van szükségünk, hogy tovább tudjunk lépni, és a megvásárolandó területen szeretnénk jópár ezer tő málnát.” - mondta Wágenhoferné Pohl Magdolna.

A LEADER pályázatokon a kistelepüléseken élő magánszemélyek, őstermelők és mikrovállalkozások vehetnek részt. A projekt elsődleges célja a vidékfejlesztés, azoknak a támogatása, akik a termelői piacok és a gasztronómiai szolgáltatók igényeit kielégítő helyi termékeket állítanak elő. A térségben 23 település tartozik a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesülethez. A szervezet jelenleg az első fejlesztési ciklus végén tart, de a tervek szerint a jövőben is lesznek pályázati lehetőségek.     

„Jelen pillanatban a mi forrásainkból most csak az önkormányzatoknak tudunk nyújtani támogatást. Ők rendezvényekre tudnak, illetve a rendezvényekhez kapcsolódó eszközök beszerzésére. Már folyamatban van új forrással mikrovállalkozások fejlesztésére egy új pályázatnak a meghirdetése. Ennek az előkészítése már megtörtént, és most jelen pillanatban várjuk az irányító hatóságnak a jóváhagyását.” - tájékoztatott Horváth Krisztián, a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület  munkaszervezet vezetője.

Horváth Krisztián elmondta, a pályázatokat elbíráló bizottságban a településvezetők mellett civil szervezetek és vállalkozások képviselői is jelen vannak. Hozzátette, a pályázható összeg mintegy 300 millió forint volt, ebből nagyjából 80 millió forint maradt a további projektek megvalósítására. A munkaszervezet-vezető kifejtette, a jövőben szeretnének egy online piacteret létrehozni, és cél egy saját védjegy kialakítása is.        

Regman Karola - Keszthelyi TV    

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
 
12 csapat több mint százféle fánkkal nevezett az utolsó farsangi vasárnap hagyományos rendezvényére.
 
Zala megye mindhárom választókörzetében jelen van már a párt.
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó