+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rózsaszínbe borult a keszthelyi Fő tér és a kastély
2020. január 31. péntek 17:19 - Keszthely
Rózsaszínbe borult a keszthelyi Fő tér és a kastély
Rózsaszínbe borult egy estére Keszthely Fő tere és a Festetics-kastély tornya is. A Rózsaszín Fények Éjszakája a Giro d’Italia kerékpáros versenyhez kötődik, mely 100 nap múlva rajtol Budapestről. Magyarország 30 ikonikus épülete kapott rózsaszín fényfestést, mint a Lánchíd, a Szabadság-szobor vagy a Tihanyi Apátság.

Rózsaszínbe borult a Városháza, a Szentháromságszobor és a Vajda János Gimnázium is. Az attrakcióra többen is kíváncsiak voltak. Akadtak olyanok is, akik kifejezetten azért látogattak el a helyszínre, hogy megcsodálják a fényeket.

„Igazából nem szoktam követni, de azért most ez már úgy felvillanyozott egy kicsit ez a készülődés is ez a tényleg ráhangolódás. Ezzel a 100 nappal ezzel a mai nap is a tömegkommunikáció is ezzel foglalkozott. Úgyhogy ezért is jöttünk fel, megnézni. Tehát elindult bennünk is egy kis pezsgés valószínűleg.” - mondta el Hetényi Miklós.

A verseny színválasztása nem annyira közismert. A viadal színe azért lett a rózsaszín, mert a Girót életre hívó sportnapilapot eredetileg és ma is rózsaszínű papírra nyomják. Ide vezethető vissza, hogy 100 nappal a rajt előtt rózsaszínű világítást kapnak az adott évi útvonal városainak ikonikus épületei. A lakosság szerint ez több szempontból is érdekes lehet.

„Ez turisztikailag is és más viszonylatban is jó. Jó dolog, hogy világszintű versenyben is részt vesz így Keszthely is és Magyarország is.” - vélekedett Kutas Jakab.

Az országban összesen 30 ikonikus épületet világítottak meg, többek között Budapesten a Hősök terét, Győrben a Jedlik-hidat vagy Nagykanizsán a Csónakázó-tó kilátóját is. Keszthelyen a Festetics-kastélyt is érinteni fogja a verseny útvonala, így erre az éjszakára ennek tornya is rózsaszínű fényt kapott. Az útvonal terv szerint az érkező kerékpárosok Gyenesdiás irányából fognak érkezni.

„A kastélyt fogja megkerülni a körverseny, a Szalasztó utcán fog feljönni. Sajnos a Fő térre nem, de a kastélyt mindenképpen. Tehát a Festetics-kastély az szerepelni fog a versenyen. A médiaközvetítők fogják tudni mutatni a háttérbe, úgyhogy a kastély nem maradhatott ebből ki.” - ismertette Őry Rozália kabinetvezető.

A Giro d’Italia a második legrangosabb kerékpáros körverseny a Tour de France után. A versenyzők három héten keresztül járják be elsősorban Olaszországot és a  környező országokat. Idén a mezőny Budapestről rajtol május 9-én. Hazánkban 62 települést érint a megmérettetés útvonala. A Balaton mellett május 11-én haladnak el, a hazai szakasz Nagykanizsán ér véget.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus