+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A honfoglalás előtti időktől 2019-ig
2020. január 27. hétfő 14:57 - Keszthely
A honfoglalás előtti időktől 2019-ig
Három nyelven – magyarul, angolul és németül – olvashatják az érdeklődők Keszthely város történetét péntek óta. A kötetet Müller Róbert, a Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója jegyzi. A könyvben szó esik Keszthely kialakulásáról és várossá válásáról, de szól a 2000-es évek utáni időszakról is.

Hiánypótló munka látott napvilágot az elmúlt héten Keszthelyen. A Fejér György Városi Könyvtár olvasótermében vehették először kézbe az érdeklődők a város történetét bemutató kötetet. Müller Róbert, a könyv szerzője elmondta, az Angolul beszélők klubjának vezetője, Bődy Pál vetette fel az ötletet, hogy több nyelven kellene bemutatni a keszthelyi eseményeket, hogy ezáltal az ide érkező vendégek és az itt letelepedő külföldiek is képet kaphassanak a városról.

„2000 óta szívem bánata, hogy akkor megjelent a Keszthely történetének az első és a harmadik kötete, de sem a vége nincs meg, és a 18. század, 19. század első fele, az is hiányzik. A szomorú ebben a történetben legfeljebb az, hogy közben kiderült, hogy ez három nyelvű lesz, és így a terjedelmi korlátok miatt a felére kellett lerövidíteni a szöveget. Ennek ellenére és nagyon remélem, hogy a sok adat mellett is olvasható, olvasmányos maradt ez a könyvecske.” - tájékoztatott a kötet szerzője.

A most megjelent kötet kivonatosan ugyan, de a honfoglalás előtti időktől egészen a 2019-es önkormányzati választásokig foglalkozik a város történetével. Szó esik benne a középkor és a török hódoltság alatt történt eseményekről, de természetesen gróf Festetics György munkásságáról is. A kötetben a történelmi események mellett azok gazdasági és társadalmi következményeit is végigkövethetik az olvasók.

„1850 után, illetve 61 után, amikor megnyitják a déli vasutat, akkor az nagyon rosszul érinti Keszthelyt, hiszen nincs vasúti összeköttetése. A déli part elkezd fejlődni, Keszthely pedig csak ’88-ban kap egy szárnyvasúti összeköttetést Balatonszentgyörgy felé. Akkor jön az idegenforgalom és Reischl Vencel városbírónak köszönhetően iskolavárossá fejlődik Keszthely. Ez ma is megvan és ma is elsősorban az idegenforgalom a város megélhetésének az alapja.” - tette hozzá Müller Róbert.

A kötet bemutatóján Müller Róbert elmondta számos új kutatás is helyet kapott a könyvben. Ugyanakkor hozzátette, nagy öröm lenne, ha lehetőség adódna a város átfogó és részletes történetét kötetekbe foglalni. A Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója köszönetet mondott Keszthely Város Önkormányzatának, hogy támogatták a könyv kiadását.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó