+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tisztelet a hősöknek
2020. január 21. kedd 13:54 - Gyenesdiás
Tisztelet a hősöknek
Az első és a második világháborúban hősi halált halt honvédekre emlékeztek vasárnap Gyenesdiáson. A település háborús emlékművénél Hársfalvi György nagyapja képzeletbeli levelét olvasta fel, amely felelevenítette a hadszíntereken történt szörnyűségeket. Az ünnepségen közreműködött a Gyenesi Dalárda.

Móra Ferenc Esti imádság című versével tisztelgett az első és második világháború hősi halottai előtt Bognár Ystván. Gyenesdiáson a Községháza előtti téren hajtottak fejet a megemlékezők a magyar honvédek előtt, akik életüket áldozták a hazáért. Ünnepi beszédet mondott Hársfalvi György, aki nagyapja képzeletbeli levelét olvasta fel a résztvevőknek. Az írásban a nagy háborúk számos történelmi pillanata elevenedett meg.

„Az első világháború során közel 700 ezer magyar katona halt hősi halált, a másodikban 150 ezer. Itt már sok polgári és még több zsidó áldozat is volt. Ha majd meg lehet emlékezni a második világháborús hősi halottakról, akkor mondd majd el, hogy mindkét háború katonái hősiesen viselkedtek. Magam is bátor, sokszor vakmerő voltam, amikor a gránátok fütyültek a fülem mellett, vagy szuronytámadás volt, nem haboztam. Bronz vitézségi érmet szereztem.” - mondta ünnepi beszédében a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

Hársfalvi György beszédében megelevenedtek az első győzelmek, majd az orosz hadszíntér eseményei is. Megemlékezett a galíciai, az isonzói és a doni csatákról is. A gyenesdiási művelődési ház és könyvtár vezetője hangsúlyozta, a két világháború katonái mindannyian hősök voltak, akik parancs szerint harcoltak, az életüket is feláldozva.A megemlékezés végén a hősi halottak emlékművénél koszorút helyezett el Gyenesdiás önkormányzata. Fejet hajtott a Fidesz helyi szervezete is. Tiszteletét fejezte ki a Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület. Az ünnepség végén a megemlékezők és a hozzátartozók helyezték el virágaikat az emlékműnél.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
 
Természet ihlette képeivel mutatkozik be Gécseg András.
 
A szervezet idei első közgyűlésén az eredményekről és a tervekről is beszámoltak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó