+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A rejtélyes kincsektől a római erődig
2020. január 15. szerda 13:07 - Keszthely
A rejtélyes kincsektől a római erődig
Sikeres évet zárt a Balatoni Múzeum. 11 időszaki kiállításuk volt, ezeket és a többi programjukat több mint 25 ezren keresték fel. Az intézmény a fenékpusztai római erőddel és a keszthelyi zsidóság történetével is megismertette a közönséget. A múzeum egyre szorosabb kapcsolatot ápol közösségeivel, akiket kiállítás-szervezésbe és ásatási munkákba is bevon.

A Balatoni Múzeum vezetése szerint az év elején előkerült zsidó kincsleletből nyílt kiállítás volt a 2019-es év legnagyobb sikere. A felbecsülhetetlen értékű pénz- és ékszergyűjteménnyel a város a nemzetközi sajtóban is megjelent. Szintén nagy érdeklődés kísérte a„”Castrum Virtuale – Egy késő római erőd a Balaton-partján” című kiállítást. Ezekkel együtt összesen 11 időszaki kiállítást nyitottak meg. A látogatók száma meghaladta tavaly a 25 ezret.

2019-ben befedték a múzeum északi belső udvarát. Itt egy múzeumpedagógiai foglalkoztató teret és látványraktárt kezdtek el kialakítani, ezt áprilisban tervezik átadni a nagyközönségnek. Megújult a Halápy-terem. Az intézmény a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően javíttatta ki és újíttatta fel a 24 darabot számláló festménykollekciót.Az intézmény Közösségi múzeum díjban részesült tavaly, mivel szoros kapcsolatot ápol a helyi közösségekkel és bevonja őket a munkába. Ilyen például a közösségi régészet és a MŰSZAK-kal megvalósított képzőművészeti kiállítás is. Már az idei év programja is körvonalazódott.

Havasi Bálint múzeumigazgató: „Nyolc időszaki kiállítást fogunk idén megrendezni, melyek közül kiemelném az avarok madártávlatból című kiállítást, melyet júniusban fogunk nyitni. A másik kiállítás pedig elsősorban a helyiek érdeklődésére tarthat számot, ez a Nagyváthy iskola történetét bemutató kiállítás lesz.”

Természetesen 2019-ben is zajlottak a múzeumpedagógiai foglalkozások, illetve a táborok. Az intézmény célja, hogy a múzeumban felhalmozott gyűjtemény és tudás érthető módon jusson el a gyerekekhez. 

Németh Péter igazgatóhelyettes, múzeumpedagógus: „Egész sikeres évet zártak 2019-ben a Balatoni Múzeum múzeumpedagógiai programjai. Közel 3000 diák vett részt a programjainkon, akár benti, akár külsős programokra gondolok itt. Ez 107 foglalkozást jelent és ehhez még hozzá kell vennünk a 7 táborunkat, melyeken 140 diák vett részt és meg kell említenek a sikeres családi programjainkat, amik a Múzeumok őszi fesztiválja keretében zajlottak.”  

A vezetőség szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy az év elején előkerült zsidó kincslelet témája köré építették fel a programok javát. Az előadások mellett a keszthelyi zsinagógába és temetőbe is elkalauzolták az érdeklődőket.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó