+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Turizmus: ÁFA-csökkentés és adatszolgáltatás
2020. január 9. csütörtök 15:47 - Keszthely
Turizmus: ÁFA-csökkentés és adatszolgáltatás
Január elsejétől két jelentős változás is történt a turizmusban. Az állam csökkentette lett a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfáját, ugyanakkor turisztikai hozzájárulást kell fizetni. A szállodák és panziók után az idei évtől már a magánszállásadóknak is kötelező adatot szolgáltatnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak. A szakemberek szerint mindkét lépés fehéríti a gazdaságot és hozzájárul az ágazat fejlődéséhez.

Az állami turizmusirányítás célja, hogy 2030-ra Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen, és elérje az 50 milliós vendégéjszakaszámot. A döntéshozók szerint a kitűzött célok eléréséhez az is szükséges, hogy a szálláshelyek forgalmi adatairól valós és naprakész adatok álljanak rendelkezésre. Ezért vezették be előbb a szállodáknak, majd a panzióknak, január elsejétől pedig az egyéb szálláshelyeknek, üdülőknek, kempingeknek, hogy digitálisan kell beküldeni a vendégforgalmi adataikat.

A Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke, Lajkó Ferenc azt mondja, négy egyszerű lépésben lehet a foglalást, vagy az érkezést-távozást bejegyezni az Én vendégszobám elnevezésű portálon. A magánszállásadó szerint az NTAK rendszernek még vannak kisebb hibái, de jelentősen csökkentheti a jövőben az adminisztrációt.Lajkó Ferenc a Magánszállásadók Országos Szövetségének az alelnöke is, szervezetükkel több javaslatot tettek a Turisztikai Ügynökség felé.

„Ígéretet kaptunk rá, hogy kiváltja majd a havi IFA bevallást, azon kívül a statisztikai jelentést, a szállásadóknak van egy un. harmadik országbeli állampolgárok bejelentési kötelezettsége – ezt is. Azon kívül én még bízom benne, hogy a foglalásokat is online módon könnyebben kezelik majd a szállásadók. Még egy olyan ígéretünk is van, hogy aki elektronikusan számláz – a szamlazz.hu –val is összekötik és ez még egyszerűbbé teszi a bevallásokat” - nyilatkozta a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke.

2020 január 1-től a másik jelentős változás a szállásadóknál, hogy az eddigi 18% helyett  5% lett a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfája. A gazdaság fehérítését célzó lépés 5+4%-os konstrukcióban valósul meg, azaz a vállalkozásoknak az 5%-ra csökkentett áfa mellett 4%-os turisztikai hozzájárulást kell fizetniük. Utóbbi összeget az állam turizmusfejlesztésre fogja fordítani.

Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezetője szerint a digitális adatszolgáltatásnak és az ÁFA kulcs csökkentésének is gazdaságfehérítő hatása van és segíti az ágazat fejlődését: „Vélhetően javulni fog az adófizetési morál. Erre nemzetközi példák is vannak, hogy az alacsonyabb ÁFA kulcs sokszor több bevételt hoz egy-egy állam számára, mint a magasabb kulcs. Egyrészt csökkennek a terhek javulhat az adózási morál, másrészt ez a csökkent adóteher így megosztva konkrétan egy olyan fejlesztési alapot képezhet ezzel a 4%-al, amivel eddig csak ad hoc jelleggel rendelkezhetett a szakma.”  

A Magyar Turisztikai Ügynökség egy országos roadshow keretében is segíti az NTAK-kal kapcsolatos tájékoztatást.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó