+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Karácsony keszthelyi költők tollából
2019. december 23. hétfő 14:42 - Keszthely
Karácsony keszthelyi költők tollából
Keszthelyhez köthető szerzők verseit és novelláit hallhatta a közönség a Balatoni Múzeum karácsonyi irodalmi délutánján. Az eseményen a közönség több művet is hallhatott, melyek témájukban mind az ünnepkörhöz tartoztak. Hasonló rendezvényt ősszel is szerveztek az intézményben, a Fény születik című irodalmi délután ennek folytatásaként valósult meg.

A délután során a keszthelyi kötődésű alkotók és az irodalomkedvelők tolmácsolásában hallhatta a közönség a műveket. Az összeállítás során a szervezők a karácsonnyal kapcsolatos alkotásokat választottak ki.

Az eseményen elhangzott Turi Török Tibor alkotásának egy részlete is, mely a nem régen megjelent 65 novellából álló kötetének egyik epizódja.

„Ez a berki kocsmában, a pusztai betérőben játszódik. Itt félig-meddig élő személyekkel, tehát valós személyekkel és kitalált, a történetek valódiak, kicsit hamissággal megfűszereztem őket. És amik voltak ilyen történetek, jó sztorik itt Keszthelyen a közéletbe és a csibészvilágba, egy kocsmai hangulat közepette vetettem papírra.”

Az irodalmi találkozót már az ősszel is megszervezték. A nagy sikerre való tekintettel döntöttek úgy, hogy télen is gyűjtsék egy csokorba a helyi poéták alkotásait, mondta el Németh István Péter szervező. Körülbelül negyven oldalas forgatókönyvet tudtak összeállítani, melyből elsősorban a jelenlévő alkotók műveit ismertették a közönséggel. Mint Németh István Péter fogalmazott, egy poétikus betlehemes eseményt szerettek volna megvalósítani a helyi alkotók által, mely az ünnepi készülődés hangulatához illik.

„Egy áhítatkeltésre, egy ünnepi alkalomra is illettek ezek a versek, de Keszthelynek annyi irodalmi értéke van és Magyarországon bármely városkát így bejelölhetnénk, amelynek irodalmi, művészi kulturális múltja. Ahogy Thomas Mann is mondja, hát ez egy feneketlen kút és nagyon mély és lehet belőle mindig meríteni."

Az irodalmi délutánon nem csupán prózai alkotások hangzottak el. Petik Ákos, a Festetics György Zeneiskola gitártanára jóvoltából klasszikus dallamok is felcsendültek az eseményen.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó