+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hat új elem került be a hévízi Értéktárba
2019. december 17. kedd 09:44 - Hévíz
Hat új elem került be a hévízi Értéktárba
Hat új hévízi nevezetességgel bővült a hévízi helyi értéktár, erről számoltak be csütörtökön a Hévízi Hungarikumok Napján. A nevezetteket oklevéllel ismerték el, valamint ismertették a főbb tudnivalókat is az adott értékről. Ezeket a 2015 óta működő Helyi Értéktár Bizottsága választja ki minden évben. Az újonnan bejegyzettekkel 62-re bővült a helyi hungarikumok száma.

A hévízi panteon néven elhíresült falon a kórház jelentős alakjainak emléktáblája található. Ettől az évtől kezdve ez is a helyi értéktár része lett.

Idén Vass Géza író munkásságát is elismerték. Ő adományozta a Képes Krónika történelmi témájú körképet a településnek, melynek magyarázó szövegét ő írta. Ezenkívül kezdeményezésére ültették el a településen a Szeretet fáját is.

„Számomra egy csodálatos elismerés, bár nem ez vezetett, amikor a felsorolt indokokat megismertették önökkel. Belülről jött mindig, amit csináltam. És mondhatom azt, hogy a lelkemnek és a szívemnek tett jót, hogy csinálhattam.”

A Helyi Értéktárba került még a Hévízi Televízió, ami 1991 óta informálja a város lakosságát. Elismerték Dr. Schulhof Vilmos fürdőorvos munkásságát is, aki többek között a tó tudományos vizsgálatát végezte. Helyi értékké nyilvánították a hévízi forráskrátert felfedező búvárokat, valamint az Angyalok és Csavargók Nemzetközi Művésztelepet is. Ezeket a 2015 óta működő Helyi Értéktár Bizottsága választotta ki.

„A bizottság minden évben kap javaslatokat kívülről, illetve a tagok is nyitott szemmel járnak és próbálnak olyan javaslatokat tenni, amik tényleg méltók a Helyi Értéktárba kerüléshez. Ezek azok a szempontok, ami alapján kialakul egy vita, hogy akkor ez méltó vagy nem méltó és akkor ez alapján dől el, hogy valami helyi értékké válik-e vagy sem.” - ismertette Hermann Katalin.

A Helyi Értéktárba jelenleg 62 elismerés található. Papp Gábor polgármester hangsúlyozta, a hévízi értékek közül a tavat már Magyar Hungarikummá is választották. Hozzátette, céljuk az értékek továbbörökítése, megismertetése. Ezért tavaly egy kiadványt is létrehoztak.

„Az azt megelőző évek Helyi Értéktárba bekerült dolgait, ha jól emlékszem 56 ilyen dolog volt, azokat egy ilyen kis könyvben összefoglaltuk és ez egy nagyon népszerű kiadványra sikerült, hiszen nagyon sokan keresik, illetve nagyon sokan még a helyiek közül is, tehát a hévíziek közül is felfedeznek benne olyan dolgokat, amikről nem biztos, hogy teljes mértékig tisztában voltak.”

Az átadó ünnepségen a helyi tehetségek működtek közre, akik énektudásukkal örvendeztették meg a kitüntetetteket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár