+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Könyvben emlékeznek a kórház orvosai
2019. december 13. péntek 19:02 - Keszthely
Könyvben emlékeznek a kórház orvosai
Könyvbemutatóval zárták a Keszthelyi Kórház fennállásának 260. évfordulója alkalmából zajló rendezvénysorozatot. Ebben az évben több esemény szólt az évfordulóról: ápolók napi ünnepséget, Semmelweis-napi juniálist, kórházon belüli szakmai rendezvényeket szerveztek. Ezek égisze alatt, ez alkalommal az “Aeskulap nyomában Keszthelyen” című kiadványt bocsátották az érdeklődők rendelkezésére.

1759-ben alapította meg Festetics Kristóf a keszthelyi Ispotályt, így idén ünnepelte 260 éves fennállását az intézmény. A jubileum alkalmából megvalósított rendezvénysorozat zárásaként került sor a könyvbemutatóra. Dr. Szutrély Péter főorvos, a könyv szerzője maga köszöntötte a résztvevőket, akik az előadás során részletes ízelítőt kaphattak a kórház fejlődésének történetéről. Érdekes adatok hangzottak el közel 300 év távlatából, így kiválóan össze lehetett hasonlítani az egykori és mai körülményeket.

Az intézmény főigazgatója, Kvarda Attila így fogalmazott: "Ha ma ránézünk a kórháznak a portfóliójára, akkor azt láthatjuk, hogy nem csak kifejezetten a betegek gyógyításával foglalkozik; hanem a megelőzéssel, a Népegészségügyi kérdésekkel is megpróbál egyre hatékonyabban foglalkozni. Ezt a munkát nem lehet másképp csinálni, mint hogy a tradíciókat, illetve az emlékeket is feldolgozzuk. Ez a mai nap egy nagyon szép záró eseménye, aktusa ennek az egész éves folyamatnak."

Szutrély Péter könyve ugyanis emlékeket dolgoz fel. Olyan orvosok vallanak saját pályájukról, akiknek a családjában a gyógyítás családi tradíció. Csak olyanok “szólalnak meg”, akiknek legalább az egyik, vagy mindkét szőlője orvos. Az “Aeskulap nyomában Keszthelyen” című könyv tehát életutakat tár az olvasó elé. A szerző édesapja is kórházigazgató, illetve sebész volt a Keszthelyi Kórházban, aki a 200 éves évfordulón írt egy könyvet. "Olyan egyéniségek dolgoztak, éltek és gyógyítottak, akiknek a gyerekeiből - úgy látszik - mind orvos lett. Összesen több, mint majdnem 35 nevet találtam. Nem mindenki állt kötélnek egy interjúba (azt tudjuk, nem egyszerű dolog egy interjút megcsinálni), de végül is csak összejött 20 név" - tudtuk meg a szerzőtől.

A könyv címét Aeskulap, a gyógyítás istenének görög-római mitológiai neve ihlette. Az istenség jelképe, az orvosi pálcára tekeredő kígyó ma is látható a gyógyszertárak cégérében. Szutrély Péternek ez a második könyve - a 250 éves évfordulón már készített egy hasonló kiadványt. A bemutató alkalmával a résztvevők ingyenesen kaphattak a műből.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó