+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megnyílt a vörsi betlehem
2019. december 2. hétfő 16:25 - Vörs
Megnyílt a vörsi betlehem
Kisebb tömeg látogatott el már a nyitónapon is a vörsi betlehemhez. Európa legnagyobb templomban épített betlehemét 1948 óta valósítják meg a somogyi település Szent Márton Római Katolikus Templomában. Ettől az évtől újításként egy kültéri betlehemet is láthat a közönség a községben, valamint adventi vásárral is várják a látogatókat egészen vízkeresztig.

Hagyományosan advent első vasárnapján nyílik meg a vörsi betlehem. A körülbelül 52 négyzetméteres alapterületű, részletgazdag alkotáson a bibliai tájat élethű figurákkal alakították ki. Európa legnagyobb templomban épített betleheme a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki elismerését elnyerte.

„Itt lakunk a közelben Marcaliban és onnét jöttünk. Egyébként Interneten láttam, hogy ma nyitják meg és mától látogatható, És nagyon tetszik. A kis unokámmal jöttünk el, először vagyunk itt egyébként.” - mondta el Barna József.

Sokan érkeztek szervezett utazással a Somogy megyei településre. Ez a csoport Pécsről és Komlóról látogatott el Vörsre, legnagyobb részük először nézte meg élőben a látványosságot.

„Hallottam, hogy minden évben valami más koncepciót próbálnak. Eddig annyira nem követtem nyomon, de most így tetszik a fény, meg maga az egész építmény. tehát gyönyörű szerintem. És mindenkinek javaslom, hogy aki tud, az jöjjön és nézze meg személyesen.” - emelte ki Csákvári Mihály.

A hagyományokhoz híven szentmise keretében áldották meg a betlehemet. A szertartást Varga László celebrálta. A megyéspüspök kiemelte, a betlehem különleges szimbólum, hiszen ennek az építménynek közösségteremtő ereje van.

„Több évtizedes hagyomány itt Vörsön a betlehem készítése, ami segít abban az idelátogatóknak, hogy kicsit felidézzék a karácsonynak a titkát, kicsit közelebb kerüljenek Jézus születésének az ünnepléséhez, ami az adventnek is az üzenete.”

Advent első vasárnapján adták át az idei év újítását, a kültéri betlehemet. Az építményt a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarofest Nonprofit Kft. által kiírt pályázat kapcsán valósíthatták meg, mely látványában a község hagyományaihoz illeszkedik. A Magyarország legszebb kültéri betleheme címet viselő létesítményt egy keszthelyi tervező álmodta meg.

Szintén újdonság idén az adventi vásár, ahol hagyományos, házi ételeket és italokat kóstolhatnak a vendégek. Farkas Dezső alpolgármester elmondta, önerőből valósult meg a beruházás, melynek célja a szolgáltatásbővítés.

„A célunk az, hogy a falusias, hagyományos ételeket meg italokat találják meg nálunk. Ár-érték arányba az a cél, hogy minőséget kapjanak és egy nagyon elfogadható baráti áron.”

Az adventi vásár minden nap várja a vendégeket egészen karácsonyig. A betlehemet vízkeresztig látogathatják az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó