+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / GESZ: “Felkészültünk a télre”
2019. november 28. csütörtök 19:10 - Keszthely
GESZ: “Felkészültünk a télre”
A hóeltakarításra, síkosságmentesítésre kötelezett szervezeteknél felkészültek a hidegebb napokra. Keszthelyen a Gazdasági Ellátó Szervezet a felelős ezért a tevékenységért. A képviselő-testület november 13-ai ülésén fogadta el a 2019-2020 évi hószolgálati és síkosságmentesítési operatív tervet.

A Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) telephelyén hadrendbe állítva várják az eszközök, hogy szükség esetén munkába álljanak. Hét gépjármű áll készen arra, hogy ha rosszabbra fordul az idő, beavatkozzon. A télre való felkészülés már hetekkel ezelőtt megkezdődött - az átvizsgálások, karbantartások korábban lezajlottak. Három napos időjárás előrejelzések alapján elemzik, mire lehet számítani egy adott napon. Ezekkel a járművekkel Keszthely útjain több, mint hatvan kilométernyi szakaszt kell hó és jégmentesíteni. A munkát húsz dolgozó végzi, a már elkészített hószolgálati beosztás alapján.

"A gépek átvizsgálása, az esetleges hibák kijavítása megtörtént. Ugyanígy az adaptereké, amik felkerülnek ezekre a gépekre. A tolólapát, illetve a szórófejek átvizsgálása, ott is a szükséges karbantartás, az esetleges hibák javítása megtörtént" - tudtuk meg Sarkadi Szilviától, a GESZ kommunikációs munkatársától.

A GESZ telephelyén sorakoznak ezek a zsákok is, melyekben tiszta kalcium-klorid található. Ezeket tíz és harmincöt százalék közötti arányban higítják - attól függően, hogy hány fokos hidegben locsolják az útra. Az anyag fagyáspontja mínusz negyven celsius-fok is lehet. Az ára drágább ugyan, de a hagyományos sóval szemben nem károsítja a környezetet. A raktárban egyelőre ötvenhárom tonnát halmoztak fel belőle. A hagyományos eljáráshoz képest négyszeres a hatékonysága.

Sarkadi Szilvia hozzátette: "Ez egy környezetbarát anyag, és több szempontból is sokkal kedvezőbb az alkalmazása, mint a már azóta betiltott nátrium-kloridos szóróanyagnak. Sokkal alacsonyabb a fagyáspontja, mínusz 40 fok körül fagy meg, tehát ez annyit jelent, hogy a magyarországi viszonyok között tulajdonképpen az ezzel felolvasztott hó, jég az nem tud visszafagyni."

Készen állnak az utak mellé kihelyezendő hófogó hálók is. Ezeket főleg a nyitottabb, hófúvásveszélyes helyekre teszik ki. Nem csak a város útjain, hanem buszmegállókban, hidakon, lépcsőkön, sétányokon és még számos helyen a Gazdasági Ellátó Szervezet munkatársai dolgoznak majd, minden közlekedő biztonsága érdekében.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Deák Ferenc és Bercsényi utcák közti szakasz az érintett.
 
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
 
Uhlár Mónika coach, életvezetési tanácsadó tartott nyílt napot a Harmónia Házában.
 
Egy zalai fiatalember életmentő műtétjére ajánlották fel a teremlabdarúgó kupa nevezési díját.
 
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
 
A Magyar Zene Házában vehette át az elismerést az intézmény vezetése.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár