+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kiállítással várják az ünnepeket
2019. november 27. szerda 19:11 - Keszthely
Kiállítással várják az ünnepeket
Az Év Gyermekkönyve díjas meseillusztrátor, Faltisz Alexandra tartott előadást a Premontrei Szakgimnázium pedagógia szakos tanulóinak. A SZÁMALK Szalézi Szakgimnázium tanára ,a mese szerepéről tartott előadása mellett bemutatta Arany János :Családi Kör című verséhez készített illusztrációit amelyek a Kaláka együttes hangos könyvéhez készültek.

Lázár Ervin meséjével kezdte előadását a Premontrei Szakgimnáziumban Faltisz Alexandra, a  Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa által díjazott meseillusztrátor.  Pedagógusok,óvodapedagógusok,fejlesztő pedagógusok és az iskola pedagógia szakos tanulói várták nagy figyelemmel a grafikus,művésztanár előadását,aki a gyermekévek meghatározóját ,a mesét annak szerepét emelte ki. Az előadó kiemelte:Az újragondolt, korszerű és gyerekközpontú pedagógiai módszerekkel összekapcsolva a mesélést és élővé téve az oktatásban ,az óvodai nevelésben egészséges szemlélethez,örömhöz vezet mindenki számára.

"Óriási jelentősége van a meséknek azt gondolom és óriási az illusztrációknak hiszen a gyerek először itt találkozik a vizuális kultúrával,az irodalommal. Nem mindegy,hogy merre tereljük a gyerekeket,nem mindegy,hogy mikor mit kap a kezébe,ki és hogyan olvassa a meséket. Mikor melyik életkorban mit olvasnak nekik ez egy nagyon fontos dolog úgy gondolom."- mondta Faltisz Alexandra.

Mesepedagógiával találkoznak a Premontrei Szakgimnázium pedagógia szakos tanulói, mindannyian  a gyermekek közelében képzelik el a jövőjüket. Legtöbbjük számára a mese szép emlékeket idéz fel.

"Nekem édesanyám mesélt mindig gyerekkoromban,nagyon szerettem a meséket. Mai napig nagyon szeretem a rajzfilmeket is a magyar népmeséket is .Igazából mindenféle aranyos mesét. Persze vannak ezek az újabb érdekes mesék. Annyira nem kedvelem őket.Én nagyon szerettem,nekem nagyon jól esett ha este anya mesét olvasott."- mondta az iskola tanulója,Mándi Izabella.

Faltisz Alexandra előadását színesítette kiállításának anyaga is.  Illusztrálta többek között Lázár Ervin ,Tamkó Sirató Károly és Nemes Nagy Ágnes műveit,most a család fontosságát kiemelve hozta el Keszthelyre legújabb könyvillusztrációit. Arany János Családi Kör című versének hangos könyvben megjelent képeit. A  bájos rajzok szinte megelevenítik a vers minden sorát.A kiállítás az iskola tornatermében és a folyosókon kapott helyet. Nem véletlenül.

"Aziskolának az egyik fő feladata az oktatás, a másik a nevelés, a személyiség formálása. S kimondottan nagyon jól jön egy mesepedagógusnak az előadása és a  festmény kiállítása. A gyerekeknek ezt az oldalt is meg tudjuk mutatni ,hogy fontos a mese,fontos a gyerekeknek éppen az adventi várakozásban az,hogy együtt legyenek," - mondta az intgézmény vezetője, Balogh Csaba.

Faltisz Alexandra munkáit december végéig tekintheti meg az érdeklődő a Premontrei Szakgimnáziumban.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus