+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jól teljesítettek idén a zalai gazdálkodók
2019. november 26. kedd 14:14 - Zalaegerszeg
Jól teljesítettek idén a zalai gazdálkodók
Jól teljesített Zala megye idén az agráriumban – hangzott el sajtótájékoztató keretében hétfőn. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint több növény termésátlaga haladta meg az országost, valamint növekedés látható az állattenyésztés egyes szekcióiban is. Süle Katalin beszámolt arról is, hogy 2019-ben a falugazda és vidékfejlesztési programjaik is sikeresen zárultak.

A szarvasmarha létszám 2013-tól kezdve lassú emelkedésnek indult a megyében, a sertéságazat azonban a 2010-es évi adatokhoz képest jelentősen növekedett, 28%-os emelkedés tapasztalható. Folyamatos javulást mutatnak a növénytermesztési eredmények is Zalában, sőt olykor az országos átlagokat is meghaladják. 2019-ben az őszi búzából 6, a triticaléból 5, a kukoricából 8,5 a burgonyából pedig majdnem 27 tonnát tudtak betakarítani a gazdák. A gyümölcsök között az alma, a kajszibarack és a meggy termésátlagában jeleskedtek a zalaiak.

A 2019-es eredményekről sajtótájékoztató keretében számolt be Süle Katalin a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke. Mint hangsúlyozta, a fejlesztések között sikeresen zárult a falugazdász program, melynek keretében célirányosabb segítséget tudtak nyújtani a szakemberek a gazdálkodóknak.

„A falugazdászoknak a működését, a tevékenységüket megpróbáltuk átszervezni. Azt mutatják az eredmények, hogy nagyon hatékony és nagyon jó eredményeket sikerült minden településen elérni. A működési rendről a falugazdászok az érintett gazdákat értesítették, a tevékenységi körük lényegesen bővült. Egyet szeretnék kiemelni, tápanyag gazdálkodási tervet is, illetve a szükséges talajminták beszerzését is segítik, a gazdálkodók, ha kérik, akkor a teljes tápanyag gazdálkodási tervet elkészítjük számukra.”

Süle Katalin beszámolt arról is, hogy a fejlődés érdekében elengedhetetlen a vidékfejlesztés. Ennek megfelelően több együttműködés valósult meg, többek között a Balaton Fejlesztési Tanáccsal, a megyei kereskedelmi és iparkamarával, határon túli cégekkel, valamint a NAK tagja lett a Megyei Paktumnak is. Ezek a megállapodások többek között a fiatal gazdákat is segíthetik.

„Nagy öröm számunkra, hogy mérhető a gazdaságátadási szándék is és egyre több fiatal itt a megyében próbálkozik a gazdaságok átvételével. Illetve ki is terjesztik a tevékenységüket és látunk némi elmozdulást most már a feldolgozott termékek irányában. Szeretnénk ezt segíteni, ezért egyrészt folyamatosan frissítjük a piackeresőnket, valamint egyre több gazdálkodót, termelőt tudunk segíteni a tényleges piacra jutásra.”

A kamara tervei között szerepel, hogy jövőre bővíteni szeretnék a termékfeldolgozást, illetve a lehető legtöbb termelőt ösztönöznék az értékesítésre.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó