+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi Érték Nap
2019. november 25. hétfő 19:09 - Keszthely
Keszthelyi Érték Nap
Keszthely város értékeit egy 2014-ben létrehozott nyilvántartó gyűjtemény tartalmazza. A Keszthelyi Érték Napon, pénteken hirdették ki, hogy 2019-ben mi kerülhetett a katalógusba. Két értékkel bővülhetett idén a gyűjtemény. A “Keszthely Kincse” okleveleket Csótár András, a Keszthelyi Értéktár Bizottság tagja, valamint Vozár Péterné alpolgármester adta át. A Balaton Színházban megrendezett Keszthelyi Érték Napon egy gyerekeknek szóló vetélkedőt is szerveztek ez alkalommal.

A vetélkedő egyik feladata versírás volt, amit a résztvevő csapatoknak egyenként elő is kellett adni. Az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályaiból három fős csapatokkal lehetett nevezni. Tíz helyi és egy cserszegtomaji iskola vett részt a Festetics család történetét körüljáró versenyen. Dunca-Stadler Zoltán a Vajda János Gimnáziumot képviselte. Így vélekedett: "Ez a vetélkedő számomra nagyon sokat jelent, ugyanis a Festeticsek nélkül ez a város sokkal kevesebb lenne. Rengeteg dolgot köszönhetünk nekik és szerintem nagyon jó dolog, hogy egy ilyen rendezvényt létrehoztak, hogy az itt lakó emberek megtudhatják, hogy mennyit is köszönhetnek a Festeticseknek."

A Keszthelyi Érték Nap alkalmából idén az egyik oklevelet a Keszthelyi Városi Karnevál kapta. A rendezvényt a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete tizenkilenc évvel ezelőtt kezdeményezte. A közelgő, februári karnevál már a jubileumi, huszadik lesz. A rendezvényt a hölgyek nem egyedül szervezik - nagyon sok támogató áll a siker mögött. "Az iskolák, óvodák, családok, munkahelyek, vállalkozók, természetesen a mindenkori önkormányzat mellénk állt és akarja ezt a rendezvényt. Ez egy holtidőben lévő rendezvény. Ugye balatoni helység vagyunk, ehhez képest ez egy téli dolog, úgyhogy úgy gondolom, hogy turisztikai jelentősége is volt, van, és lesz" - fogalmazott a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke, Dévényiné Balogh Gyöngyi.

A másik “Keszthely Kincse” címet a Keszthelyi Zsinagóga kapta, benne a bibliakerttel és a temetővel. A zsinagógát a Festeticsek idején Hofstedter Kristóf tervezte, az egykori imaház helyén. Az 1789-ben megvalósított épületet 1995-ben újították fel. Erről Rejtő Gábor, az EMIH Keszthelyi Hitközség elnöke ezt mondta: "Keszthelyieknek, vidékieknek, az üdülőknek, külföldieknek megpróbáljuk terjeszteni, hogy ismerjék meg a zsidó szokásokat. Minél többen jöjjenek el a zsinagógába is, és mindenkinek el tudjuk mondani a történetünket."

A Keszthelyi Érték Napot a Keszthelyi Hungarikum Klub szervezte meg. Az oklevelek odaítéléséről a Keszthelyi Értéktár Bizottság határozott.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nagy Bálint reagálása Czuth Zoltán László levelére.
 
Tegnap lemondásra szólította fel Dósa Zsolt a képviselőt egy két hónapja húzódó parkolási ügy kapcsán.
 
Gyenesdiás méltán büszke az avar korra visszavezethető történelmére. Erről jelent meg most egy könyv.
 
A Fidesz képviselőjelöltje a 6. sz. választókerületben kiírt időszaki voksoláson méreti meg magát.
 
44 dunántúli település 108 iskolája jelezte részvételét az idei Helikoni Ünnepségekre.
 
Mesefoglalkozást tartottak a NépmesePontban a Zöldmező Utcai Általános Iskola diákjai számára.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó