Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Klíma Követek segítik a munkát Gyenesdiáson
2019. nov. 22. péntek | Gyenesdiás
Klíma Követek segítik a munkát Gyenesdiáson
Madár- és rovartérképet javasoltak a Klíma Követek Gyenesdiás polgármesterének. A településen 6 éve működik gyermekképviselet, amely 2018 óta kiemelten foglalkozik a környezetvédelemmel. A találkozón részt vett a gyenesdiási Kertbarát Kör is, akik megállapodást kötöttek a Klíma Követekkel.

Hazánk legnagyobb édesvízi tava a Balaton, amelynek védelme kiemelten fontos. A tó és annak élővilága kiemelt szerepet játszik a környéken élők életében. A vízvédelem azonban a világpolitikát is foglalkoztatja, különös tekintettel a vízválság megelőzését érintő kérdésekben.      

Gyenesdiáson Gál Lajos számolt be az idei budapesti Víz Világtalálkozón megvitatott problémákról a Klíma Követeknek. A Gyermekképviselet 2013 óta működik a településen, tavaly óta pedig kifejezetten környezetvédelmi kérdésekben segítik a képviselőtestület munkáját. A gyerekek több javaslatot is felvetettek az ülésen.

„Tavaly is már felvetettük azt, hogy legyen Gyenesdiáson madártérkép, hogy mindegyik Klíma Követ próbálja terjeszteni az osztályában is. Minden utcában télen a madáretetőben megnézzük, hogy milyen madarak vannak és akkor bevisszük egy internetes térképbe és ott meg lehet nézni, hogy Gyenesdiásnak melyik részén milyen madarak járnak.” - mondta az egyik Klíma Követ, Hajas Bercel.

A gyerekek elmondták, a téli madáretetésre is nagyobb figyelmet kellene fordítani. Emellett kiemelték, hogy a madártérkép mintájára egy rovartérképet is lehetne készíteni. Ennek érdekében rovarhoteleket építenének a település több pontjára. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta, a településen évek óta fontos az ökotudatosság, és az oktatási intézmények programjában is kiemelt helyen szerepel.

„Nagyon lényeges volt az, hogy a gyerekek tapasztalatai és ezek a programok az iskolában tavasszal, nyár elején illetve ősszel mindazokat a szempontokat hordozzák, amelyet beépíthet egy felelős képviselőtestület a döntés-előkészítési folyamataiba. A minden tavasszal esedékes környezetvédelmi tervezésünk már számol a gyerek képviselőtestületi javaslatokkal és természetesen ilyenkor értékeljük mindig ősszel mindezeket a javaslatokat.” - tájékoztatott Gyenesdiás polgármestere.

A találkozón részt vett a gyenesdiási Kertbarát Kör elnöke, Volner Lajos és a szervezet titkára, Körtvélyesi Ibolya is. A szakemberek egy megállapodást kötöttek a gyerekekkel, amelynek értelmében a jövőben segítik az iskola fűszer- és konyhakertjének gondozását.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. okt. 23. szerda 19:15 | Keszthely
A jövőben több ismeretterjesztő előadást kíván szervezni a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Balatonmáriafürdő
Balatonmáriafürdőn helyi vagy országos védelem alá vonnák a Balaton egyik legnagyobb egybefüggő nádasát.
| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Keszthely
A játékra az fgyvk.hu oldalon lehet regisztrálni.
| 2023. júl. 6. csütörtök 17:00 | Karmacs
A Magyar Honvédség programját immár 20. alkalommal szervezték meg 60 gyerek részvételével.
| 2023. már. 29. szerda 18:03 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Verebélyi Judit könyvtáros
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
KREA TV
19:00
Híradó
19:15
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.