+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Klíma Követek segítik a munkát Gyenesdiáson
2019. november 22. péntek 15:27 - Gyenesdiás
Klíma Követek segítik a munkát Gyenesdiáson
Madár- és rovartérképet javasoltak a Klíma Követek Gyenesdiás polgármesterének. A településen 6 éve működik gyermekképviselet, amely 2018 óta kiemelten foglalkozik a környezetvédelemmel. A találkozón részt vett a gyenesdiási Kertbarát Kör is, akik megállapodást kötöttek a Klíma Követekkel.

Hazánk legnagyobb édesvízi tava a Balaton, amelynek védelme kiemelten fontos. A tó és annak élővilága kiemelt szerepet játszik a környéken élők életében. A vízvédelem azonban a világpolitikát is foglalkoztatja, különös tekintettel a vízválság megelőzését érintő kérdésekben.      

Gyenesdiáson Gál Lajos számolt be az idei budapesti Víz Világtalálkozón megvitatott problémákról a Klíma Követeknek. A Gyermekképviselet 2013 óta működik a településen, tavaly óta pedig kifejezetten környezetvédelmi kérdésekben segítik a képviselőtestület munkáját. A gyerekek több javaslatot is felvetettek az ülésen.

„Tavaly is már felvetettük azt, hogy legyen Gyenesdiáson madártérkép, hogy mindegyik Klíma Követ próbálja terjeszteni az osztályában is. Minden utcában télen a madáretetőben megnézzük, hogy milyen madarak vannak és akkor bevisszük egy internetes térképbe és ott meg lehet nézni, hogy Gyenesdiásnak melyik részén milyen madarak járnak.” - mondta az egyik Klíma Követ, Hajas Bercel.

A gyerekek elmondták, a téli madáretetésre is nagyobb figyelmet kellene fordítani. Emellett kiemelték, hogy a madártérkép mintájára egy rovartérképet is lehetne készíteni. Ennek érdekében rovarhoteleket építenének a település több pontjára. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta, a településen évek óta fontos az ökotudatosság, és az oktatási intézmények programjában is kiemelt helyen szerepel.

„Nagyon lényeges volt az, hogy a gyerekek tapasztalatai és ezek a programok az iskolában tavasszal, nyár elején illetve ősszel mindazokat a szempontokat hordozzák, amelyet beépíthet egy felelős képviselőtestület a döntés-előkészítési folyamataiba. A minden tavasszal esedékes környezetvédelmi tervezésünk már számol a gyerek képviselőtestületi javaslatokkal és természetesen ilyenkor értékeljük mindig ősszel mindezeket a javaslatokat.” - tájékoztatott Gyenesdiás polgármestere.

A találkozón részt vett a gyenesdiási Kertbarát Kör elnöke, Volner Lajos és a szervezet titkára, Körtvélyesi Ibolya is. A szakemberek egy megállapodást kötöttek a gyerekekkel, amelynek értelmében a jövőben segítik az iskola fűszer- és konyhakertjének gondozását.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
2020 óta képeznek a keszthelyi VSZK-ban fitness-wellness instruktorokat.
 
Az országos tanévkezdő program keretében minden osztály számot adott számot edzettségéről és tudásáról.
 
Átadták az Erzsébet-ligeti pavilont.
 
A harmadik alkalommal megszervezett programnak ezúttal is a Festetics-kastély ad otthont Keszthelyen.
 
Májustól augusztus végéig mintegy 215 ezer látogató összesen 627 ezer jegyet váltott.
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus