+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújult a Fekete István Emlékház
2019. november 20. szerda 15:02 - Kis-Balaton
Megújult a Fekete István Emlékház
Mintegy 22,5 millió forintból újult meg a Fekete István Emlékhely a Diás-szigeten. A beruházás a Kis-Balaton látogatóközpont kialakítását célzó projekt része. Az épület teteje új nádazást kapott, megújult a burkolat és a belső tér is. Az ünnepélyes átadón Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár elmondta, nemzeti kincsünk védelme kiemelt feladat minden generáció számára.

A Fekete István Emlékház 1951-ben épült a Diás-szigeten. Eredetileg kutatóháznak készült, és így is használták évtizedeken keresztül. Az épület szálláshelyként is működött, többek között Fekete István is vendégeskedett itt. Elsőként a 2000-es évek elején végeztek rajta felújítást, most azonban egy több mint 1 milliárdos projekt keretein belül rekonstruálták az épületet. Az emlékhely ünnepélyes átadóján dr. Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár méltatta a beruházást.     

„Nagyon fontos, hogy a környezetvédelmet, a természetvédelmet, a közös nemzeti örökségünket, mint a védett területeink és a 150 négyzetkilométer kiterjedésű Kis-Balaton, ezt a közös örökséget csak úgy őrizhetjük meg, ha bemutatjuk és elmagyarázzuk az embereknek, hogy nemzeti kincsről, közös örökségről van szó. Nehezebb ezt észrevenni, mint az épített örökséget, hiszen a keszthelyi kastélynak a csodálatos sziluettjét már messziről lehet látni a gépkocsiból is. Ide, a Kis-Balatonra a helyszínre kell jönni.” - tájékoztatott dr. Rácz András.

Az államtitkár hozzátette, az elmúlt évben 1,6 millió látogatót fogadtak országszerte a nemzeti parkokban, közülük mintegy 650 ezren nézték meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park különböző attrakcióit. Kiemelte, fontos cél, hogy minél nagyobb hangsúlyt kapjon az ökoturizmus hazánkban.Az ünnepélyes szalagátvágást követően az érdeklődők felfedezhették a megújult kutatóház belső terét is. Itt egy kiállítás kapott helyet, amely a Kis-Balaton természeti értékei mellett Fekete Istvánnak is emléket állít.

„Több mint milliárdos projektről beszélünk, amiből 22,5 millió forintot tudtunk a Fekete István Emlékház és a Diás-sziget infrastruktúrájának bemutatására fordítani. A célja az, hogy meglévő értékeink egy emlékház, meglévő értékeink egy Matula kunyhó, olyan, amihez mindenki által ismert regények, regényalakok társulnak.” - emelte ki Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A megújult emlékház előzetes bejelentkezéssel látogatható. A jövőben a tervek között szerepel, hogy kenuval és elektromos busszal is megközelíthető lesz a Diás-sziget. A rendezvényen megemlékeztek Futó Elemérről, az egykori természetvédelmi őrről is, akinek mellszobra mostantól az emlékház falát díszíti. Az alkotást Turi Török Tibor készítette.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó