+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szakmák vonzásában
2019. november 15. péntek 16:32 - Keszthely
Szakmák vonzásában
20. alkalommal mutatkoztak be a szakképző intézmények a pályaválasztás előtt álló diákoknak Keszthelyen. A 7-8. osztályos diákok több tucat szakmával ismerkedhettek meg a Georgikon Kar D épületében megtartott Pályaválasztási Kiállításon. A programot ezúttal is a Zala Megyei Kormányhivatal szervezte meg.

A hagyományoknak megfelelően idén is számos érdekességgel készültek a kiállítók a diákoknak. Az érdeklődők szemügyre vehettek egy működő robotot, de kirándulást tehettek a virtuális valóságba is. Az elmúlt években egyre fontosabbá vált a szakképzés népszerűsítése, sok diák családi példa nyomán is érdeklődik a különböző szakmák iránt.   

„Megnéztem a szakácsot meg a cukrászt. Azért szeretnék cukrász lenni vagy szakács, de inkább szakács, mert a tesóm is szakács lett és azért.” - mondta az egyik érdeklődő diák, Orsós Marcell József.

A legtöbb intézmény standjánál a diákok ki is próbálhatták a különböző szakmákat. Volt alkalom festeni és faragni, de a szépészeti ágazatban is próbára tehették a tudásukat a leendő középiskolások. A fiatalok körében a rendészet is nagy népszerűségnek örvendett.

„Nekem nagyon bejön a rendészeti, mert olyan tök sportos és én szeretek sportolni. A szépészeti meg azért, mert tetszenek a körmök meg a hajak és szeretek körmöket meg hajakat is csinálni.” - mondta egy másik tanuló, Simon Krisztina.

A Pályaválasztási kiállítás megnyitóján Manninger Jenő elmondta, a mai, gyorsan változó világban nagyon fontos a tanulás szükségességének felismerése. Hozzátette, Keszthelyen nagyon sok kiváló intézmény van, amelyek versenyképes szakmát adnak az ott tanulók kezébe.

„Mikor én még fiatal voltam, a ’70-es években, akkor f betűvel jelölték a fizikai munkást. Azt láthatjuk itt a környékünkön is, hogy ez már abszolút nem aktuális. Tehát itt elsősorban nem fizikai munkáról van szó, hanem tulajdonképpen szellemi munkáról van szó és olyan kézügyességet igénylő munkákról, amely a fiatalok számára is vonzó lehet.” - emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

Nagy Bálint kiemelte, cél, hogy a fiatalok legyenek részei a világ gyors változásának. Keszthely polgármestere hozzátette, fontos, hogy a diákok olyan szakmát válasszanak maguknak, amiben örömüket lelik.

„Egyre több kiállító van, egyre nagyobb az érdeklődés a fiatalok részéről, ami nagyon fontos. Azt gondolom, hogy a mai világban, amikor sajnos sokszor elmondhatjuk, hogy valódi értékek egyre kevésbé kapnak megbecsülést sajnos, akkor azt tudom mondani, hogy az alkotás öröme, a munkának az öröme, ami ezekben a szakmákban is benne van, azt gondolom, hogy nagyon fontos a fiatalok nevelése szempontjából is.” - tájékoztatott Keszthely polgármestere.

A kiállításhoz idén is kapcsolódott egy rajzpályázat, ennek az eredményét is kihirdették. Harmadik helyezett lett Benedek Marcell és Pandúr Miklós, az Egry iskola tanulói. Második helyen végzett Beleznai Krisztina Zalacsányból, a legjobb rajz díját pedig a szintén zalacsányi Hart Viviennek ítélték oda.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó