+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jelentősen csökkentek a jég okozta károk a megyében
2019. november 14. csütörtök 19:38 - Zalaegerszeg
Jelentősen csökkentek a jég okozta károk a megyében
Sikeresnek ítéli a jégkármentesítő rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezete. A szerdán tartott sajtóreggelin elhangzott, a rendszer bevezetése óta a 2016-17-es évéhez képest harmadával csökkent a jégkárral sújtott mezőgazdasági területek aránya hazánkban. A programon elismerték a legjobb zalai generátorkezelőt is.

Jégkár a Georgikon Kar cserszegtomaji szőlészetében. Ezek a tőkék még 2016-ban szenvedték el a jégverést, ekkor még nem működött az országos jégkármentesítő rendszer. A talajgenerátorok 2018. május elsején álltak munkába, az első évben 113 olyan nap volt, amikor védekezni kellett egy esetleges jégeső ellen. 2019-ben már április közepétől üzemelt a rendszer, idén 169 napon át védekeztek a szakemberek.            

A Zalaegerszegen tartott sajtóreggelin a NAK Zala Megyei Szervezete elismerte Réti Zoltán munkáját, aki a leghatékonyabbnak bizonyult a talajgenerátorok üzemeltetésében.

„Örülök neki, hogy így kiválasztottak. Gondolom a telefonból megnézték, hogy ki hányszor volt elérhető, mert van olyan, hogy nem veszik észre. Mi családi vállalkozásban csináljuk, mert a nejem is segít, meg a barátok, ha nem vagyunk otthon, akkor elindítják.” - mondta a talajgenerátor üzemeltető.

Süle Katalin elmondta, az idei évben a zivatarok kialakulása a határainkon túlról érkező frontokhoz volt köthető. Emiatt 2019-ben többször is tapasztalható volt heves vihar és nagy mennyiségben lezúduló csapadék. A statisztikák azt mutatják, hogy míg 2015-2017 között mintegy 84% volt a jégkár aránya a zivatarokhoz tartozó bejelentéseken belül, ez az idei évben 44% alá csökkent.

„42 helyen védekezünk az országos jégkármérséklő rendszer keretében. 36 manuális és 6 automata talajgenerátorral rendelkezünk itt a megyében. Kifogástalanul működött a teljes rendszer az országban és itt a megyében is. Sajnos voltak a megye különböző pontjain jégesők, ez azonban annak tudható be, hogy vagy olyan formában, szupercellaként érkeztek ezek a jégesők vagy pedig az úgynevezett szélehatás érvényesült, ami ellen nem tudunk védekezni” - tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A rendezvényen elhangzott, a rendszernek köszönhetően több milliárd forintnyi kárt sikerült megelőzni a mezőgazdaságban. Süle Katalin elmondta, nem tudják garantálni, hogy a jövőben nem lesznek jégesőből adódó károk, azt viszont igen, hogy a talajgenerátoroknak köszönhetően csökken a szemcseméret.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus