+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Benedek Elek művei voltak a legnépszerűbbek
2019. november 13. szerda 16:17 - Keszthely
Benedek Elek művei voltak a legnépszerűbbek
Összesen 60 jelentkező mérte össze tudását a Szép Magyar Beszédért szavalóversenyen hétfőn délután. A megmérettetésnek idén is a Fejér György Városi Könyvtár adott helyszínt. A versenyzőknek határon túli szerzőktől kellett választani egy-egy művet.

Tury Barnabás a Macska és az egér című mesét szavalta, melyért első hellyel jutalmazta a zsűri az 1-2. osztályosok között. Az elmúlt időszakkal ellentétben idén nem kellett kötelező verset megtanulniuk a gyerekeknek, a Szép Magyar Beszédért Alapítvány viszont Benedek Elek műveit javasolta az alsósoknak. Az indulók nagy számban választottak alkotásokat a nagy mesélőtől. A gyerekek nagy izgalommal készültek a versenyre, többen közülük első alkalommal vettek részt a rendezvényen.

„Úgy készültem a versenyre, hogy először is hogy kiválasztottam a mesét, aztán megtanultam szépen szakaszosan.” - mondta el Salamon Hella.

A felsősök és középiskolások is nagyrészt Benedek Elek és Kányádi Sándor művei közül válogattak. A zsűrinek közülük sem volt könnyű dolga kiválasztani a legjobbakat, az 5-6.-ból 13, a 7-8.-ból 8, míg a középiskolások kategóriájába 9-en jelentkeztek.

„A versenyre azért neveztem, mert nekem a versmondás, a színészi pálya az mindig is nagy álom és közel áll nagyon hozzám, és úgy gondoltam, hogy itt meg tudom magam mérettetni és tényleg a szakmai zsűri majd elbírálhatja, hogy majd valóban hogy is megy nekem.” - ismertette Dencsi Blanka Anna.

A három-három tagú zsűri több szempontot is figyelem bevett az értékelésnél. A határon túli szerzők mellett figyeltek a versválasztásra, az előadásmódra, a hangsúlyozásra és arra is, hogy mennyire tudnak természetesek maradni a szavalók.

„Én mindig azt szoktam mondani a végén a gyerekeknek, hogy lehetőleg olyan természetességgel mondják a szöveget, a verssorokat, ahogy azok meg vannak írva és ahogy természetes módon beszél az ember. Tehát nem kell hozzá egy olyan túlzott pátoszt adni, hogy a saját érzelmeit túlzott előtérbe helyezni, mert azzal ront a teljesítményen.” - emelte ki a zsűri nevében Bereczky Szilárd.

A versenyt a Szép Magyar Beszédért Alapítvány hozta létre, melyet 24. alkalommal szerveztek meg. A megmérettetés célja továbbra is az, hogy megszerettesse a gyermekekkel a verstanulást és ösztönözze őket a szabatos nyelvhasználatra. Emellett még egy fontos feladatot vállalt az alapítvány, mégpedig, hogy népszerűsítse a határon túli magyar szerzők műveit. A bírák az előadásmód mellett a versválasztást is díjazták. Összesen 15 helyezettet hirdettek ki.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó