Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A tudomány ünnepe a Georgikon Karon
2019. nov. 7. csütörtök | Keszthely
A tudomány ünnepe a Georgikon Karon
1825. november 3-án birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel Széchenyi István a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Ennek tiszteletére 2003 óta minden évben, ezen az évfordulón kezdődik országszerte a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénysorozata. Idén a hét elején a nyitóünnepséget a veszprémi Pannon Egyetemen tartották. Keszthelyen szerdán emlékeztek meg a jeles alkalomról.

A Georgikon Karon a Magyar Tudomány Ünnepét Polgár J. Péter dékán nyitotta meg. Úgy fogalmazott: “ezen a napon tulajdonképpen a napi munkánkat ünnepeljük”. A Magyar Tudomány Ünnepén köszöntőkkel, díjátadásokkal, előadásokkal tisztelegnek Széchenyi István előtt.

A tudományos utánpótlás-nevelésben végzett érdemi munkája elismeréseként Bódis Judit egyetemi docens immár harmadik alkalommal vehette át a Duduk Vendel-díjat. A tavalyi év szakmai konferenciáin jelentős sikereket értek el témavezetett diákjai. "Akik itt dolgozunk, általában nem azért maradunk itt, vagy nem azért dolgozunk itt, mert anyagi javakban mérjük a boldogságot és a megelégedettséget. Néha nem árt azért a világot is rányitni arra, hogy más értékek is vannak, más köré is felépíthetjük az életünket. A mai világban különösen fontos, amikor annyi információ esik rá mindenkire, hogy el tudja különíteni - ahogyan szokták mondani ugye - a magot a pelyvától" - mondta el a díjazott.

Az év fiatal kutatója díjat tavaly is, idén is Molnár Andor tudományos segédmunkatárs kapta meg. Az állatorvos az a 36 évnél fiatalabb kutató, aki az elmúlt évben a legrangosabb tudományos tevékenységet végezte a Georgikonon. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából előadást is tartott az érdeklődők számára, “A bél baktériumainak csodálatos világa” címmel.

Az idei rendezvényt egy különleges jubileum helyezi fókuszba. "1819-ben Emerich von Festetics, azaz Festetics Imre, alapítónk öccse adta közre genetikai törvényszerűségekről írott tudományos munkáját, amiben Gregor Mendelt megelőzően már a genetika alap törvényszerűségére tett egyértelmű utalásokat, meghatározásokat. Nálunk a Georgikonon ez egy 200 éves évforduló" - mondta Polgár J. Péter, a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánja.

Az idei évben a Magyar Tudomány Ünnepének a mottója “az értékteremtő tudomány”. Az országos rendezvénysorozat minden évben lehetőséget teremt a tudomány kiváló műhelyeinek széles körű bemutatkozására. Az egy hónapon át tartó rendezvénysorozat teljes programja - rengeteg kutatóintézeti, országos és határon túli rendezvénnyel - megtalálható az interneten, a tudomanyunnep.hu weboldalon.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
130-an végeztek az idei évben, többen közülük a campuson folytatják a tanulmányaikat.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Keszthely
Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum.
| 2024. máj. 17. péntek 19:15 | Keszthely
A két napos programon plenáris ülések, sport- és kulturális programok, termelői vásár várja az érdeklődőket.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően a Festetics-kastély parkjában búcsúztak a georgikonosok az egyetemtől.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.