+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több, mint egymilliárd forint kutatásra, fejlesztésre
2019. november 7. csütörtök 19:11 - Keszthely
Több, mint egymilliárd forint kutatásra, fejlesztésre
Fejlesztésekre, kutatási programokra, humánerőforrás megtartásra és fejlesztésre fordíthat több mint egymilliárd forintot a Georgikon. Egy már folyamatban lévő pályázatról számoltak be tegnap a Pannon Egyetem munkatársai. A 48 hónapos futamidejű programnak köszönhetően az eszközparkját is fejlesztheti a keszthelyi kampusz. A projekt keretében zajló tudományos munka célja, hogy un. genomikai vizsgálatokkal irányt mutassanak a fenntartható növénytermesztéshez.

A Pannon Egyetem Georgikon Karán zajló genomikai kutatómunka eszközfejlesztésére is lehetőség lesz a sikeres pályázatnak köszönhetően. A “Festetics Imre Bioinnovációs Kiválósági Központ és Stratégiai Kutatás, Fejlesztés, Innováció Projektműhely” című pályázat összege 1 milliárd 36 millió forint, amely az elszámolható költségek 100 %-a. A projekt nagyléptékű tudományos kutatási célkitűzéseket valósít meg.

Polgár J. Péter, a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánja így fogalmazott: "Egy gazdaságélénkítő, laborkapacitásokat, minőségi munkaerő-utánpótlást biztosító olyan fejlesztő projekt, ami kapcsolódik a jelenlegi kutatási területeinkhez, és nagyon-nagyon komoly perspektívákat nyithat ott, ahol az üzemekkel való kapcsolat, a klímaváltozás kihívásainak történő megfelelés, és ezeknek a kapcsolatrendszereknek direkt szolgáltatásokkal történő konvertálása az elsődleges feladat."

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében megrendezett projektnyitón a dékán elmondta továbbá: az egyik fő cél, hogy a Pannon Egyetem keszthelyi kampuszán megvalósuló fejlesztések és kutatási programok a globális klímaváltozás mezőgazdasági és ökológiai kihívásaira megfelelő válaszokat adjanak. Gelencsér András, az egyetem rektora köszöntőjében megjegyezte: a kutatói bázis már a projekt megnyerése előtt rendelkezésre állt. A projekt szakmai vezetője, Taller János egyetemi tanár, tanszékvezető elmondta: élettani feltárásaik genomikai, DNS-alapú eredményekkel való megerősítése magasabbra emeli kutatásaik szintjét. Hozzátette: "Az által, hogy megállapítjuk a genomikai vizsgálatokkal, hogy hogyan változik a kezelés hatására a mikrobák összetétele, ezzel valamennyire választ tudunk adni vagy irány tudunk mutatni a fenntartható növénytermesztés vonatkozásában, és tippeket tudunk adni a növénytermesztőknek, hogy milyen művelési ágakat érdemes választani az egyes növényfajok esetében."

A projekten belül egy egyedi eszközpark beszerzésére kerül majd sor. A legmodernebb, nagy átbocsátó képességű elemző technikák, nagy számítási kapacitásra képes bioinformatikai rendszerek vásárlására nyílik lehetőség. Mindemellett a meglévő kutatói állások megtartását, valamint hat új munkahely létesítését tudják biztosítani a pályázati forrásból.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Jótékonysági teremlabdarúgó tornát szerveztek Keszthelyen 13 csapat részvételével
 
A várvölgyi rendezvény évről évre népszerűbb, melyre a környékbeliek is szívesen ellátogatnak.
 
Sok területen készítettek feltáró dokumentálásokat a Balatoni Múzeum munkatársai.
 
A lakosság száma azonban 2015 óta csökken, ennek megállítására pályázatok segíthetnek.
 
Hetedik alkalommal szervezték meg Sármelléken az Ólból üstbe elnevezésű kolbásztöltő versenyt.
 
Ezen a héten érdemes a papírokat kitölteni, hogy már a januári béreknél jelentkezzen a kedvezmény.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó