Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az agykutatásról tartott előadást dr. Freund Tamás Keszthelyen
2019. nov. 5. kedd | Keszthely
Az agykutatásról tartott előadást dr. Freund Tamás Keszthelyen
Hogyan tudunk hatékonyabban tanulni? Hogyan javítsunk a memóriánkon? Ezekre a kérdésekre adott választ dr. Freund Tamás Keszthelyen. A Nyitott szemmel sorozat keretében megrendezett programon a Széchenyi-díjas neurobiológus ismertette az agyműködést, annak felépítését és az összefüggéseket is megosztotta a hallgatósággal.

Az agyműködést magyarázza dr. Freund Tamás a népes közönségnek. A világhírű neurobiológus előadására megtelt a Simándy terem, sokan voltak kíváncsiak az agykutatás legújabb vívmányaira. Az érdeklődők közül többen jegyzeteltek is. Többen érdeklődtek korábban is a téma iránt, Góbor László is ezért érkezett a programra.

Freund Tamás elsősorban az agykéreg működését kutatja. Sokat foglalkozik a neurobiológiai betegségekkel, mint az oxigénhiányos agykárosodás, a Parkinson-kór vagy az epilepszia. Munkássága során számos, a nagyagyban zajló fiziológiai folyamatot értelmezett, valamint többek között munkatársaival leírták a kannabisz agyban végbement hatásmechanizmusát. A keszthelyi előadásában a tanulási és memóriafolyamatokról informálta az érdeklődőket. Mint elhangzott, mindenki szeretne kreatívabb lenni vagy egy jobb emlékezőképességgel rendelkezni. A korlátlan képességek kihasználása pedig az agyhullámokkal áll összefüggésben.

„Az agyhullámok arra szükségesek, hogy szinkronizálják az éppen kódoló idegsejteket, ez által teszik alkalmassá őket arra, hogy megerősítsék egymással a kapcsolataikat, ami nem más, mint a memória alapja. Na most innentől fogva, hogy tudjuk mi a memória alapja, innentől fogva azt is érdemes megkérdezni, hogy hogyan tudjuk ezt az idegsejtek közötti együttműködést, szinkronizációt hatékonyabbá tenni. És itt jön a képbe a művészeti nevelés, ugyanis az agykérgi idegsejtek szinkronizációját belső világunk impulzusai végzik.”

Az eseményen szó esett arról is, hogy hogyan sérülnek az információrobbanás világában a képességeink, illetve elvárásaink a saját agyunkkal szemben. Hiszen, ha folyamatosan érkezik agyunkhoz több kommunikációs csatornán keresztül az információ, akkor az agy nem tudja a belső világot bevonni, és nem leszünk képesek egy eredeti gondolatot sem létrehozni. Freund Tamás az Élet és Tudomány című folyóirat Tudományos Tanácsadó Testületének is tagja. A lapot az előadáson is népszerűsítette Gózon Ákos főszerkesztő, aki elmondta, a folyóirat idén ünnepli 150. évfordulóját. A Nyitott szemmel sorozat november 13-án folytatódik. Akkor a magyar és török népek népművészeti motívumainak üzenetéről tart előadást Platthy István művészetterapeuta.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

 

| 2024. jún. 5. szerda 19:15 | Keszthely
Mozgásos programokkal, szűrővizsgálatokkal és feladatlappal várta az érdeklődőket a Feledhetetlen Alapítvány.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.