+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rákóczi igazi példakép lehet a mai generáció számára
2019. október 31. csütörtök 17:14 - Keszthely
Rákóczi igazi példakép lehet a mai generáció számára
A Rákóczi szabadságharc hősei és a székely autonómiatörekvések előtt is tisztelegtek a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjai. 1906. október 29-én helyezték örök nyugalomra Kassán Rákóczi és a vele együtt száműzöttek hamvait. Ennek emlékére tartanak megemlékezést minden évben a fejedelem Rákóczi téri szobránál a KÉSZ tagjai.

Október végén már hagyomány, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége megemlékezik Rákóczi Ferenc és a vele együtt száműzöttek hamvainak hazahozataláról. A fejedelem nevét viselő téren Krupla Zoltán elevenítette fel a családtagok történetét. Az idei évben kiemelt figyelmet fordítottak mindazokra, akik együtt harcoltak a szabadságért Rákóczival. Így megemlékeztek Sibrik Miklósról, Eszterházy Antalról, Csáky Krisztináról, és Bercsényi Miklósról, valamint fiáról, Bercsényi Lászlóról is.

„Egy nagyon érdekes személy Bercsényi Miklósnak a fia, Bercsényi László. Ő szintén velük együtt emigrált, de aztán Rákóczi úgy gondolta, hogy jobb, hogyha Franciaországba megy. Ott beállt huszárnak, majd utána saját maga is alakított egy huszárezredet. Itt az érdekes az, hogy Rodostóba ment vissza az édesapjához, őket meglátogatta, illetve onnan 300 vitéz kurucot hozott magával Franciaországba. Tehát ebből az látszik, hogy milyen sokan követték a fejedelmet annak idején a száműzetésbe.” - mondta a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége keszthelyi csoportjának tagja, Krupla Zoltán.

A szabadságharc száműzöttjeinek hamvait 1906-ban vette át a magyar küldöttség Isztambulban. Innen Budapestre szállították a hamvakat, majd Kassán helyezték örök nyugalomra. A keszthelyi ünnepségen elhangzott, a Rákóczi szabadságharc résztvevői ma is példaképek lehetnek a felnövekvő generációk számára.  

„Igazi példaképek. A hősiességükben, a hazaszeretetben, a kitartásban, állhatatosságban, a szabadságvágyban, az elkötelezettségben. A vezetőjük felé való kitartás, és ugyanúgy a vezetők pedig a magyar érdekeknek való megfelelésért, illetve a szabadságért álltak ki. Az egész kurucság tulajdonképpen végig ebben élt.” - tette hozzá a szónok.

A Rákóczi téren idén első alkalommal a Székely Autonómia Napjára is emlékeztek. A Rákóczi szobor előtt két fáklya szimbolizálta az őrtüzeket a székelységgel való szolidaritás jeleként. A megemlékezésen részt vett Nagy Bálint, Keszthely polgármestere és az újonnan megválasztott képviselőtestület tagjai is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó