+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Postakocsival a Festeticsek nyomában
2019. október 29. kedd 21:36 - Keszthely
Postakocsival a Festeticsek nyomában
A 18-19. századba repíti vissza az utazót a Helikon Kastélymúzeum új postakocsija. Az intézmény egy pályázatnak köszönhetően építtette meg a korhű, ugyanakkor a 21. század elvárásainak megfelelő járművet. Jelenleg próbakörökön tesztelik az útvonalakat, amelyeken Keszthely és a Festeticsek történetével, valamint a környék természeti értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Már több próbaúton is túl van az a postakocsi, amelyet egy szlovén-magyar együttműködésnek köszönhetően készíttetett a Helikon Kastélymúzeum. Vasárnap a média munkatársai tapasztalhatták meg a régi idők utazási lehetőségeit.   

A két ló vontatta postakocsi a Festetics-kastély parkjából indult útnak. Ezúttal egy kis kört tett, amelyen a résztvevők megismerkedhettek Keszthely város és a Festeticsek történetével. A jármű a Széchenyi utcán keresztül érkezett meg a Fő térre, az útvonal első állomásához. A különböző túrákon idegenvezető tájékoztatja az utasokat a főbb látnivalókról és történeti háttérről.       

„Van egy olyan kör, ami betyárkör néven fut. Talán ez a leglátványosabb, hiszen itt betyártámadás is ér minket a Fenyves allén haladva. A leghosszabb körünk Zalaszántóra megy át, és ott is van természetesen egy finom ebéd a programban. Itt a mézeskalács ház, a mézeskalács szimbólum és a mézeskalács története a legérdekesebb. A negyedik kör pedig a Keszthelyi-hegység természeti értékei, ahol a Nagymezőn egy piknik során egy kicsit közelebb kerülünk a természethez és valóban lelassulunk itt a postakocsival utazva.” - tájékoztatott Csorja Krisztina, idegenvezető.

A 18-19. századot idéző postakocsit modernkori elemekkel is felszerelték. A négy felnőtt és két gyermek szállítására alkalmas belső térben helyet kapott egy képernyő, ezen különféle videók színesítik az idegenvezető beszámolóját. A kocsit lámpákkal és irányjelzővel is ellátták, hiszen közúton haladva meg kell felelnie a KRESZ szabályainak.

„Egy olyan feladatot kaptunk, mint a Helikon Kastélymúzeum, hogy valósítsunk meg egy klasszikus elemeket magán hordozó, de a 21. század elvárásainak megfelelő, lóvontatású járművet. Hosszas gondolkozás után arra a döntésre jutottunk, hogy ezeknek a feltételeknek – amit turisztikai célra kell majd felhasználni – legjobban a hajdani postakocsi fog megfelelni. Ahogy láthatjuk az elkészült darabot, itt zárt helyen is tudnak utazni az utasok, tehát az időjárásnak sincs annyira kitéve a program.” - emelte ki Varga Zoltán, a Helikon Kastélymúzeum múzeumi menedzsere.

A postakocsi nagy feltűnést keltett a Balaton-parton, a túra második állomásán is. A próbautak során már számos érdeklődő megtapasztalhatta a postakocsizás élményét, és a kastélymúzeum munkatársai szerint nagyon jók a visszajelzések. A Festetics-kör végén az utazókat egy ebéd is várja a Balaton-parton, ahonnan visszatérnek a Helikon Kastélymúzeum parkjába.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus