+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szent Kinga hársfája Keszthelyen
2019. szeptember 30. hétfő 13:28 - Keszthely
Szent Kinga hársfája Keszthelyen
A Lengyel nap alkalmából az Ószandecből kapott fát ültették el Keszthelyen a IV. Béla parkban. A facsemetét a lengyel testvértelepülés polgármesterétől kapta a város két évvel ezelőtt. A hársfa a legenda szerint a Szent Kinga által ültetett növényből származik, ami az ószandeci kolostor udvarában található.

Szent Kinga hársfája teszi teljesebbé a IV. Béla parkot, mondta el Ruzsics Ferenc polgármester az ünnepélyes faültetésen. Az eseményen részt vett Keszthely testvértelepülésének, Ószandecnek küldöttsége is, akiktől 2 évvel ezelőtt kapta a csemetét a város alapításának 770. évfordulójára.

„Úgy gondoltuk, hogy egy olyan ajándékról kellene gondoskodnunk, amelyik szimbolikus is. Ezért esett a választás Szent Kingára, aki városunk patrónusa. Annak idején kolostort alapított. Ez a legrégebben működő kolostor Lengyelországban. AZ udvarán állt egy fa, amelyet még a legenda szerint Szent Kinga ültetett el. Azonban mielőtt kivágtuk, magokat gyűjtöttünk, melyekből csemeték lettek, ez is az egyik közülük.” – mondta el Jacek Lelek polgármester.

Keszthelynek több lengyel testvértelepülése is van, Ószandeccel 2011-ben kötöttek megállapodást. Dr. Cséby Géza tiszteletbeli lengyel konzul elmondta, a lengyel-magyar barátság több száz éves, amit továbbra is ápolni kell.

„Az ószandeciek stary sącz-iak váltig állítják, ami igaz is, hogy az ő városukat egy magyar királylány alapította. És ez mind a mai napig élő hagyomány és valóság Lengyelországban.”

Az ültetésen áldást mondott Tál Zoltán atya. Mint hangsúlyozta, Szent Kinga és férje, Szemérmes Boreszláv fontos személyiségek a magyar és a lengyel történelemben egyaránt.

 „Több évtizedes uralkodásuk alatt a hercegség területén kolostorokat alapítottak, szegényekhez hajoltak le, tehát törődtek a rábízott néppel és így a nép rendkívüli módon szerette Kingát. Kinga özvegységében visszavonult az ószandeci kolostorba, ott is temetik el és halála előtt az ószandeci kolostornak vezetője is lesz.”

A IV. Béla parkban található az Árpád vezér emlékére ültetett tölgyfa és IV. Béla, Szent Kinga édesapjának mellszobra is, így méltó helyet kapott ez a hársfa.

 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus