+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felújítják a keszthelyi református templomot
2019. szeptember 26. csütörtök 17:01 - Keszthely
Felújítják a keszthelyi református templomot
Az egyházközség összesen 48 millió forint támogatást nyert a templom, a parókia és a gyülekezet terem felújítására és a nyílászárók cseréjére. A kivitelező augusztus végén vonult fel. Ha az időjárás is kedvez, akár még az idei évben elkészülhet a beruházás.

A keszthelyi református templom 1932-ben épült Szeghalmy Bálint tervei alapján. Az Erdélyt idéző faborítású torony és a környező egykori villanyeged stílusát is követő építmény legutóbb 2007-ben esett át nagyobb felújításon. Akkor a város és az egyházközség forrásából a teljes külső felületet újrafestették és korszerűsítették a fűtést a gyülekezeti teremben.Most pályázati támogatásból történik átfogó beruházás.

Zichy Emőke lelkész: „A Keszthelyi Református Egyházközség az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt egyházi épületek felújítása és egyéb beruházások keretében 2017 októberében elnyert egy nagyobb összeget, pontosan 42 millió forintot a templom és parókia felújítására 6 millió forintot pedig a gyülekezeti termünk felújítására.”

A beruházás legnagyobb része a héjazat cseréje. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a faszerkezet többségében jó állapotú. Beázást csak a parókia tetőszerkezeténél tapasztaltak, az e miatti kisebb károsodásokat kijavították. Itt már a fóliát is felhelyezték és belécezték a tetőt. A templom és a lelkészi hivatal palaborítása is 1932-ben készült, így megérett a cserére. 

Györke Zsombor, az egyházközség gondnoka: „Ugyanolyan piros színű palaborítást fog kapni és ezáltal nagyon sok bádogos munkát is meg tudunk spórolni, mert a tető szintje nem fog emelkedni. Tehát az ép és a 75-ös évfordulóra kijavított bádogozást, új csatornázást nem kell most lecserélnünk, hanem a funkcióját be tudja tölteni ezzel az új borítással.”

A gyülekezeti teremben már kicserélték a Hunyadi utca felőli nyílászárókat, megtörtént a mennyezet gipszkartonozása és a villamoshálózat felújítása. A munkálatok idején ezt a helyiséget nem tudják használni, az istentiszteletek rendje azonban nem változik. A palatető cseréje mellett új festést is kap az épületegyüttes és a parókai nyílászáróit is kicserélik.  Az egyházközség abban bízik, hogy még az idei évben elkészülnek a felújítással.A pályázat beadása és a munkálatok megkezdése közt eltelt időben az egyházközség is tapasztalta az építőipari árak emelkedését és a munkaerőhiányt. E miatt a tornyot nem jelenleg tudják felújítani.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus