+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A méhek története
2019. szeptember 18. szerda 19:03 - Keszthely
A méhek története
A Fejér György Városi Könyvtárban mutatták be Maja Lunde, a Méhek Története című regényét. Az írónő több generációs problémát felvető kötete a Föld jelenét és jövőjét is ábrázolja családi történeten keresztül.

A Fejér György Városi Könyvtár őszi nyitó rendezvényén Németh Tibor méhész mutatta be Maja Lunde regényét,melyben megrendítően mesél a reményről és párhuzamosan a veszteségről. A Méhek története című kötet nem szakmai könyv . Az emberek és a méhek láthatatlan kapcsolatáról szól.Előrevetítve 2098-ig a jövőt.

"Három olyan történelmi időszakot tárgyal ami meghatározó a méhek történetét illetően. Az egyik az 1850-es évek amikor kialakult Európában, igen elsősorban Európában a keretes méhészkedés ami a korszerű méhészkedés alapjait teremtette meg. Majd 2006-t vagy 2007-t tárgyalja amikor az Egyesült Államokba egy nagy összeomlás volt. Ez az un. CCD ami ismeretlen méhpusztulásokat jelez."-mondta Németh Tibor méhész.

A regény története a 21. században folytatódik egy kínai munkásnő életével,aki tehetségét hátrahagyva a fák beporzásán két kezű munkával dolgozik mert a méhek már rég eltűntek a földről. A  szakemberek szerint ez sajnos nem csak riogatás,hanem élő jelenség. A fenntarthatóságért csak az ember tud tenni.

Kajdi Imre méhész szerint:" A méhek több  évezred óta élnek és gyakorlatilag az ember olyan kemikáliákat használ amit erre nem szabadna. A légkörben annyi szennyeződés van amit a méhek nehezen viselnek el. Alakulnak de nehezen viselnek el és ezáltal több minden veszteséggel jár. Úgy,hogy nem tudnak annyit gyűjteni,annyit fiasítani."

A könyvbemutatóval egy időben az érdeklődők bepillantást nyerhettek a bolygónk fenntarthatóságához szükséges  szakmába is. Szakavatott kezek mutatták be  a méhek munkáját,annak eredményt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyiekkel, Keszthelyért kíván dolgozni képviselőtársaival az újdonsült polgármester.
 
A településen negyedik alkalommal szervezték meg a Szent Lukács Művésztelepet 9 alkotó részvételével.
 
Az ágazatról tartottak konferenciát Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán.
 
Az év első nyolc hónapjában 220 esetben jártak el a halőrök.
 
Megkezdődött a kikötőkben a hajók téliesítése.
 
Négy csapat versenyzett a KÖZGÁZ vándor kupáért.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó