Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / XVII. Táncpanoráma
2019. szep. 16. hétfő | Keszthely
XVII. Táncpanoráma
Nagy érdeklődésre tartott számot az idei Táncpanoráma. Három napon át a tánc, táncművészet kapta a főszerepet Keszthelyen a Balaton Színházban. A program sorozatban a gyermekek és a felnőttek egyaránt találtak kedvükre való előadást. Három nagy táncegyüttes siker produkciói mellett előadáson is részt vehettek az érdeklődők.

Az igazmondó juhászt, a gonosz kolozsvári bírót és Beatrix királynét is megismerhették a gyerekek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes jóvoltából. Mátyás király udvari történetírója, a híres Galeotto Marzio segítségével mutatja be a társulat a meséket. A koreográfia mellett népművészeti motívumokkal tarkított jelmezek és impozáns díszlet segítségével nyerte meg magának az ifjú közönséget a néptáncegyüttes.  

„A Magyar Nemzeti Táncegyüttes mindig nagyon odafigyel a gyerekekre, az ifjúságra, egyrészt azért, hogy legyen majd közönségünk a jövőben is, másrészt azért, mert fontosnak érezzük, hogy a gyerekek megismerjék népi kultúrájukat és ezen keresztül, a táncmeséken keresztül ez egy kiváló alkalom.”- mondta Zs. Vincze Zsuzsa,rendező,forgatókönyvíró.

A Táncpanoráma keretein belül Lakatos János Tánc és... című előadássorozatának negyedik részét is hallhatta a közönség. Ebben az epizódban az alkotószellemé volt a főszerep. Többek között a kreativitás három alapmechanizmusát is megismerhették az érdeklődők, melynek első eleme a másolás.

"Ezt nem kell szégyellni, ugyanis a másolás nem feltétlenül csak lopást jelent, a másolás jelenthet akár tanulást is. Hiszen mindannyian úgy tanultunk valamit az életben, hogy valakit lemásoltunk. Mestereink, tanáraink, szüleink, barátaink nyomait viseli az első alkotásunk mindenképpen. A második lépcső az átalakítás, a harmadik lépcső pedig a több dolog kombinálása." -adott tájékoztatást Lakatos János Nívódíjas koreográfus.

A program sorozat  egyik nagy sikerű előadása a Duna Művészegyüttes  bemutatója , a Szerelmünk Kalotaszeg volt. Egy  régi  stílusú,motívum gazdag tánccal ,összetett produkcióval mutatták be a falusi életet,a hagyományokat őrző néptánc és népzenei értékeket.

"/. Alkotó ember mindig saját élményekből táplálkozik,így van ez nálam is. S megpróbáltam azt a tiszteletet és azt a szeretetet ami Kalotaszeghez köt,azt a színpadra vinni"- mondta Juhász Zsolt művészeti vezető.

A tangó ezer arcába pillanthatott be a közönség a Táncpanoráma záró előadásán. Budai László és vendégei az argentin tangó világát varázsolták a Balaton Színház színpadára. Az előadás résztvevői a tánc által közvetített ezernyi érzelemmel találkozhattak szombat este.

„Szerintem nagyon sok mindenre képes a tangó. Azt gondolom, hogy ebben a táncban van benne az, hogy a tangóval, ezzel a tánccal, ezzel a tangóval ki tud fejezni az ember boldogságot, vidámságot, akár egy feszült hangulatot.”- mondta el Budai László táncos-koreográfus.

A város egyik meghatározóvá vált kulturális programjára  az idén is nagy volt az érdeklődés.

"Mindig feltűnnek    olyan külföldiek akiket évről-évre látunk,akik már elmesélik,akik már azért jönnek és direkt azért időzítik erre az időszakra ,hogy a táncot megláthassák. És nagy öröm számomra,hogy a gyerekek,fiatalok mindig frissek,újak."-mondta el Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója.

A három napos fesztivál a  Balaton Színház  átadása óta kínál az őszi hónapokban tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a tánc szerelmeseinek.  

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely testvértelepüléséről, Batumiból érkezett táncosok és énekesek szórakoztatták a közönséget.
| 2023. nov. 29. szerda 13:00 | Keszthely
A MATE Georgikon Campuson ünnepelték meg a csoportot, melynek aktivitása nem csökken.
| 2023. júl. 18. kedd 16:45 | Balatonederics
Színes programmal várták az érdeklődőket balatonedericsi Afrika Múzeumban.
| 2023. jún. 12. hétfő 16:42 | Keszthely
Megtartották évadzáró gálájukat a Goldmark jazz-balett csoportjai a Balaton Színházban.
| 2023. máj. 31. szerda 15:28 | Keszthely
A Balaton Színházban tartotta Gálaműsorát az Airforce Tánciskola. Sztárvendég Kiss Kevin volt.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
21:00
Szignatúra
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.